Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №372 від 27.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Життя

Михайло Мікула: “Коли розслідуєш справу - вирішуєш долю людини”

Михайло Мікула: “Коли розслідуєш справу - вирішуєш долю людини”

Більшість з нас читали детективи, кримінальну хроніку в газетах і журналах, дивилися відповідні фільми та телепрограми, захоплюючись розумом, відвагою та спритністю, рішучістю й сміливістю тих, хто вів розслідування. Їхня робота видавалася захоплюючою і, можливо, незважаючи на ризик, дещо романтичною. Наскільки це правда, ми вирішили дізнатися у начальника слідчого відділу прокуратури Рівненської області Михайла МІКУЛИ (на фото) саме напередодні професійного свята - Дня працівників прокуратури.

“Одне діло - порушити кримінальну справу, інше - довести вину”

Хоча Михайлові зовсім нещодавно виповнилося 32 роки, на його плечі вже покладена неабияка відповідальність - керувати слідчим відділом. А сталося все тому, що його відданості сп-ра-ві, наполегливості в роботі, аналітичному складу розуму, енергії і заповзятості можна тільки позаздрити. Ці риси побачило й оцінило керівництво, тому-то кар’єра Михайла складалася досить швидко.

Як же львів’янин опинився у Рівному? Після закінчення залізничного технікуму у Львові перед юнаком постало питання: йти цим шляхом далі чи обрати щось інше. Оскільки Михайло мав схильність до гуманітарних наук, то вирішив поступати на юрфак, а точніше - на факультет військової прокуратури. Навіть ко-ли здавав документи до Національної юридичної академії ім.Яро-слава Мудрого у Харкові, знав, що працюватиме лише у прокуратурі, хоча була можливість потрапити і в юстицію, і в СБУ. Щоправда, чомусь ніколи не хотів працювати у міліції.

Тож після закінчення навчання за направленням потрапив у Рівне. З 2001 по 2005 роки працював старшим слідчим прокуратури міста Рівного, з 2005 по 2008 - слідчим з особливо важливих справ прокуратури Рівненської області, а з квітня цього року працює на посаді начальника слідчого відділу прокуратури Рівненської області.

- Мені пропонували на вибір: бути помічником прокурора або - слідчим. Я обрав останнє, - розповідає Михайло Мікула. - Ця робота більш жива, ти реально розкриваєш злочини. Одне діло - порушити кримінальну справу, інше - довести вину, а це різні речі.

Особливістю професії слідчого, на думку Михайла, є, перш за все, нестача часу - робота практично не має часових обмежень, раніше часто-густо доводилося й ночувати на робочому місці - і ніякого особистого життя.

Тож не дивно, що й свою половину він обирав за професійною ознакою (хоча - не факт - авт.). Дружина Вероніка теж працює у прокуратурі. Вона - заступник начальника відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави.

Цікаво, що подружжя закінчило навчання в академії в одному році, більше того - вони вчилися на паралельних потоках, але знайомі не були. Зараз Вероніка перебуває у декретній відпустці, нещодавно народила сина. Не так давно подружжя отримало відомчу квартиру, але встигло пожити й у гуртожитку. Хоча Вероніка з Рівного, та хотіли жити окремо від батьків, бути самостійними. А Михайлові довелося протягом семи років відчувати усі радощі гуртожиткового побуту, особливо запам’яталася відсутність води - і гарячої, і холодної. Приїжджаєш з роботи пізно - а її немає. Та начальник слідчого відділу не скаржиться.

Повертаючись до особливостей у роботі слідчого, необхідно сказати й про ще одну.

- Коли розслідуєш справу, ти, по-суті, вирішуєш долю людини: затримуєш, береш під варту… Постає питання з погляд моралі, адже ти позбавляєш людину найдорожчого - свободи. Але якщо говорити про вбивство, то чи можна назвати ту людину людиною? Водночас треба приховувати свої емоції, не виказувати особисте ставлення, - вважає Михайло Мікула.

А до професійних якостей слідчого, на його переконання, слід віднести вміння швидко, оперативно і правильно прийняти рішення, керуючись Законом. До того ж, слідчий повинен бути водночас спритним і посидючим, адже аналіз матеріалів є левовою часткою цієї роботи.

“Злочини щоразу ускладнюються, тож мусиш удосконалюватися й ти сам”

Оскільки Михайлові довелося працювати і у міській, і в обласній прокуратурі, він може дещо порівняти специфіку роботи у цих структурах:

- І там, і там є свої особливості. У міську прокуратуру я прийшов практично без досвіду, після закінчення вузу, тож спочатку вчився. У слідчого в день могло бути до шести справ, до того ж - чергування.

У прокуратурі області справ менше, але натомість вони більш об’ємні, за місяць їх не розкриєш. Скажімо, коли розслідуєш вбивство, то, розкривши справу один раз, потім йдеш за шаблоном, а розкрити, наприклад, економічні злочини, хабарництво, на мою думку, значно складніше, бо злочинці щоразу їх ускладнюють, тож повинен удосконалюватися і ти сам, - розповідає Михайло Мікула.

У пам’яті слідчого залишилися перші та останні справи:

- Коли я прийшов на роботу в міську прокуратуру, у жовтні 2001 року, одразу потрапив на вбивство на вул.Данила Галицького. У мене був шок, звісно, я мав певні очікування щодо моєї роботи і усвідомлення, що буду зустрічатися з подібними речами, але я не думав, що це буде настільки важко.

Запам’яталася й остання справа - з обвинувачення працівників управління податкової міліції ДПА за статтею 368, частиною 2 - вимагання та отримання хабара. Особи, які обвинувачувалися у скоєнні злочину, займали досить високі посади, зокрема, заступника начальника податкової міліції області. Сума хабара, як для Рівненської області, була досить великою. - 10 тисяч доларів і 50 тисяч гривень, тобто, більше 100 тисяч гривень. Зараз ця справа розглядається Ковельським міжрайонним судом.

Загалом, за словами Михайла Мікули, у цьому році слідчим відділом спрямовано до суду п’ять справ щодо хабарництва, до того ж, щодо працівників міліції, податкової Дубенської ОДПІ. У Перебродах був випадок, коли побили працівників міліції, і треба було з’ясувати, хто із 30 осіб це вчинив. У відділі розслідується також кримінальна справа, роз--почата ще у 2006 році, щодо працівника банку, якого звинувачували у розкраданні коштів на суму понад два мільйони гривень. А так довго розслідується тому, що особа з 2006 року і до недавнього часу знаходилася у розшуку. Працівниками відділу також ведуться справи із незаконного відшкодування ПДВ.

- Ми розслідуємо справи різного характеру, наприклад, до суду була направлена кримінальна справа з обвинувачення судді Березнівського району у хабарництві. Інша - коли працівники міліції виїхали постріляти, в результаті чого хлопцеві у серце потрапила куля, - розповідає Михайло.

У слідчому відділі прокуратури Рівненської області, яким керує Михайло Мікула, працює ще четверо слідчих, з січня 2007 року один із них постійно перебуває у групі Генеральної прокуратури України.

“Захищати людину, наперед знаючи, що вона винна, -

це не моє”

Звісно, робота слідчого вимагає від нього завжди бути у бойовій готовності, часу на відпочинок практично немає. Та все ж таки, коли видається довгоочікуваний вихідний, Михайло переважно їде до батьків у рідне місто Львів, а у теплу пору полюбляє виїхати з друзями на природу, до озера.

Своєрідною розрядкою для Михайла Мікули також є гра у футбол, яким він захопився ще у дитинстві:

- У футбол граю разом з колегами, переважно посеред тижня, після дев’ятої вечора. До речі, ми беремо участь у “Бізнес-лізі” “ОГО” з футболу. Також наша команда брала участь у футбольному турнірі пам’яті колишнього прокурора Луганської області Володимира Солодкого між прокуратурами, який організувала Генеральна прокуратура України. Протягом двох місяців ми їздили на Волинь, у Львів, приймали дружні команди у себе, в Рівному, у Вінниці ми зіграли півфінал з Одесою, а фінал - в Алчевську Донецької області. Дуже приємно, що ми вибороли почесне друге місце.

Михайло цінує командну гру не тільки у спорті та роботі, дружба для нього - не просто слова, а одна з найвищих цінностей у житті:

- У мене є друзі, з якими я вчився у технікумі, ми дружимо й до тепер. У людських стосунках насамперед ціную відданість та безвідмовність.

Як і у кожної людини, у Михайла є своя мрія - мати невеличку хатинку за містом, але не поблизу Рівного, а біля Львова, в якому він виріс:

- Спочатку навіть хотів повернутися у Львів працювати, та зараз - ні. Дружина місцева, звик, хоча, по-правді, Львів я люблю більше, - зізнається Михайло Мікула, - Але тут, у Рівному, тебе вже усі знають, і ти усіх знаєш, а це багато значить.

На запитання ж, чи хочеться щось змінити у роботі, житті, Михайло відповів:

- Багато хто з працівників прокуратури закінчує кар’єру працею адвокатом. Я ж до такої роботи не готовий, принаймні, поки що. Може, колись… Але захищати людину, наперед знаючи, що вона винна, - це не моє.

27.11.2008Кароліна КРУГЛИК


Переглядів: 1282

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21185)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14482)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14134)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13979)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13970)
• Живи до ста! [965] (13953)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13666)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13608)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13217)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13190)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (505)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (62)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (48)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"