Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №372 від 27.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Українці на гачку у куріння

Українці на гачку у куріння

Кашель, астма, бронхіт, гастрит, жовті зуби... Це неповний перелік того букету болячок, які людина купляє собі разом із пачкою цигарок, причому за власні гроші. І як мовилося у напівжартівливій сценці про шкоду паління, поставленій аматорами-старшокласниками із клубу “Здоровчик” Рівненської ЗОШ №4, чимало молоді біжить до могил, присипляючи своє сумління тим, що купляє цигарки з фільтром, легкі...

Так двадцятого листопада, у Міжнародний день некуріння, завдяки ініціативі лікарів-онкологів та Рівненського обласного центру здоров’я, нагадували школярам ЗОШ №25 про шкідливість потягу до цигарок, позаяк у нас уже давно стала звичною картина: у закутках шкільних подвір’їв підлітки туляться одне до другого, щоб прикурити. Майже не криючись від дорослих та вчителів. А тим часом цивілізована міжнародна спільнота успішно звільняє оточуючих і довкілля від тютюнового диму. В Україні ж усе з точністю до навпаки - у нас курить кожен другий чоловік та кожна п’ята жінка. Загалом же збагачують власників тютюнових компаній та хазяїв будок з цигарками на зупинках громадського транспорту (як-то на Відінській напроти друкарні) понад 15,5 мільйона українців. Утім, в усі часи хлопчики-підлітки “пробували й пробуватимуть папіросу”. Це слід пережити і їм, і батькам. Головне, щоб куріння не переросло у звичку. За статистикою, 68 відсотків курців хотіли б кинути палити, та не можуть. Отже, тютюн - це наркотик. З часом звичка курити швидко перетворюється на залежність, коли курцям щоразу необхідно підтримувати рівень нікотину в організмі, щоб почуватися “нормально”.

Та повернімося до антитютюнової акції в школі. Допоки на сцені все відбувалося у формі міні-вистав, ремейку на український хіт - пісню “Червона рута”, що “здоров’я ти загубиш і ніколи не набудеш”, дитячій аудиторії було цікаво. Коли ж почалася змістовна, однак нудна лекція про те, що курцям загрожує ще й рак легенів, школярі вже слухати геть не хотіли, як не намагалися їх вгамувати класні керівники. Відтак старий, як педагогіка, висновок: дітям, щоб вони приймали лишень позитивні рішення щодо власного здоров’я, найкраще все доводити саме у формі ігор, сценок та, можливо, вікторин з призами. Чимось схожим і займається клуб “Здоровчик” при ЗОШ №4, інформуючи молодь про негативний вплив тютюну на здоров’я.

Позатим, людина, що курить, має вдесятеро більшу вірогідність захворіти на рак легенів. На Рівненщині злоякісні пухлини - на другому місці після серцево-судинних захворювань. За свідченням онкологів, найчастіше трапляється плоскоклітинний рак, спричинений саме курінням. Не оминули, так би мовити, модний останнім часом у нас кальян. Модний, бо дехто навіть із батьків школярів вважає, що курити кальян - це не шкідливо, це просто забавка. Натомість дим від кальяну вбирається легенями чи не стовідсотково.

Під час Днів некуріння лікарі ультразвукової діагностики з пересувної лабораторії Червоного Хреста ще й обстежували щитоподібну залозу в учнів уже згаданої 25-ї школи та сусідньої - ЗОШ № 28. І, за словами голови Рівненського обласного товариства Червоного Хреста Володимира СОКОЛЕНКА, на жаль, попередні висновки невтішні: у переважної більшості дітей - проблеми зі щитовидкою.

На цьому дійстві особливо сподобалося те, як учні жваво підходили й мало не в чергу шикувалися, щоб медсестри їм поміряли артеріальний тиск. Помірявши тиск, вони побігли на змагання з Дартсу.

27.11.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 27.11.2008p. 
На головну сторінку