Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №373 від 04.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

Гривня – падає, НБУ – не діє

Гривнею “рулить” Національний банк України,

Нацбанком – Стельмах. Питання: хто керує Стельмахом?

До дивних чудностей у поведінці Нацбанку, пов’язаній з поточним курсом національної валюти, громадянам України не звикати. Як кажуть, ще і не таке бачили: наприклад, буквально кілька тижнів тому курс гривні за один день досяг 7,40 за долар, а Нацбанк при цьому продавав долари деяким “особливим” банкам - по 5,50 гривень за долар. Тоді голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Анатолій ГРИЦЕНКО привселюдно назвав такі дії керівництва НБУ мародерством. Він, зокрема, додав, що в будь-якій країні у схожій ситуації главу Національного банку залучили б до відповідальності: “Якби в країні була влада, то після таких грищ на валютному ринку главу Нацбанку заарештували б у той самий день, а разом із ним - і ділків, які за день “заробляють” десятки, сотні мільйонів”, - підкреслив Анатолій Гриценко.

Можливо, ситуація з діями Нацбанку на валютному ринку стане зрозумілішою, якщо згадати, що протягом майже п’ятнадцяти років керує центральним банком і визначає його політику та сама команда - президентська. От і нині, коли курс національної валюти демонструє дивні акробатичні стрибки, тільки дуже наївні люди можуть повірити, що відбувається це за особистою примхою керівника НБУ Володимира СТЕЛЬМАХА. Хоча, звичайно, формальну відповідальність за дії центрального банку несе саме він.

Питання про відповідальність або хоча б про звіт перед парламентом керівника НБУ виникає не вперше. Проте послухати Володимира Стельмаха у Верховній Раді найближчим часом, як видається, не вдасться. Зокрема тому, що цього не дуже жадають дві фракції, перша з яких - пропрезидентська НУ-НС разом із Єдиним Центром.

Не бачить підстав для вираження парламентом недовіри Стельмахові й фракція Партії регіонів. Якщо в цьому питанні позиція “Нашої України”, чуйної до настроїв Президента, є цілком зрозумілою, то позиція Партії регіонів є дещо дивною. Як же так трапилось, що найбільша опозиційна фракція раптом відмовляється від можливості викликати пред-ставника влади на парламентський килим?

На думку голови Комітету Верховної Ради Анатолія ГРИЦЕНКА, Національний банк України “проспонсорував” донецьких бізнесменів грошима, виділеними для порятунку потопаючого “Промінвестбанку”.

- Я запитав голову НБУ Володимира Стельмаха, - заявив Анатолій Гриценко в одному з інтерв’ю, - ви надали “Промінвестбанку” п’ять мільярдів гривень “на підтримку”, а могли виділити й 50 мільярдів, адже ніхто не забороняє. Чи є правдою те, що в першу ж добу, як тільки ці гроші надійшли до банку, 2,8 мільярда відразу ж опинилися на рахунках деяких донецьких юридичних осіб, а жоден із вкладників нічого не одержав? Виявилося - правда!

Якщо заява депутата Гриценка відповідає дійсності, то після такої “щедрості” вимагати звіту в керівництва Нацбанку було б з боку функціонерів Партії регіонів чорною невдячністю. Утім, два із зайвим мільярда гривень - це дріб’язок, порівняно зі ставками в розподілі 16-мільярдного кредиту Міжнародного Валютного Фонду.

04.12.2008“Газета по-київськи” зі скороченнями



Рівне-Ракурс №10 від 04.12.2008p. 
На головну сторінку