Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №374 від 11.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Гарною є тільки здорова шкіра

Гарною є тільки здорова шкіра

Надворі - календарна зима, хоча стоїть типова погода пізньої осені. Дні короткі, ночі довгі, що, як стверджують психологи, кепсько впливає на настрій та самопочуття. А тут ще засоби масової інформації “добивають” громадян інформацією про неминучі наслідки фінансово-економічної кризи. Проте і в таких умовах не варто забувати про власне здоров’я, зовнішнім показником якого є наш вигляд, зокрема, стан шкіри обличчя. Як правильно доглядати за шкірою у холодну пору року, розповідає лікар-дерматовенеролог Рівненського обласного шкірвендиспансеру Наталія НАУМЕЦЬ (на фото):

- Щоб шкіра була здоровою і правильно виконувала свої функції, потрібно про неї дбати.

Спека і холод, голод та спрага, втома і відпочинок, сила і слабкість, бездіяльність та робота, напруження і розслаблення, перебування в закритому приміщенні й на свіжому повітрі, достатнє й обмежене харчування - усе це впливає на стан шкіри. Вона може стати пітною, холодною і синюшною або теплою та інтенсивно червоною при різних короткочасних і тривалих чуттєвих реакціях. Узимку слід пам’ятати, що холод звужує судини й зменшує кровопостачання шкіри, гальмується робота потових і сальних залоз, відтак зменшується виділення шкірного сала та поту. Усе це зумовлює сухість шкіри, втрату еластичності. Шкіра обличчя може стати в’ялою, набрати старечого вигляду, вкривається маленькими лусочками, грубшає, на ній виникають дрібні тріщинки. Зимове холодне повітря є для шкіри справжнім стресом. Обігрівальні прилади теж чинять свій негативний вплив, пересушуючи її. Але природа створила людину як ідеальну систему, і людська шкіра має всі механізми, які їй потрібні для теплорегуляції, омолодження та очищення. Головне - відрегулювати стан своєї шкіри.

- Для догляду за шкірою зараз є безліч косметичних засобів, від кількагривневневих до суми з кількома нулями за одне пуделечко. Утім, ціна в нашій країні ще не гарант якості. І, видається, розчаровані покупці незабаром можуть повернутися, приміром, до гусячого жиру як засобу природного змащення обличчя у холодну пору року...

- Не так давно народи північних країн, щоб уберегти обличчя та руки від холоду, змащували шкіру товстим шаром тваринного жиру, що створював своєрідний “ефект бар’єру”. Нині таку функцію виконують різноманітні креми та лосьйони, призначені для використання саме у холодний період, від найсучасніших косметичних фірм.

Здебільшого формула догляду за шкірою обличчя, як взимку так і влітку, виглядає однаково: очищення + захист + живлення + зволоження. Проте є суттєва різниця між тими косметичними засобами, які рекомендовано використовувати при високих температурах повітря, і тими, які призначені для низьких.

Взимку, наприклад, зволожуючі креми для догляду за шкірою обличчя варто залишити на вечірні процедури, оскільки під шаром зволожувального крему шкіра більш сприйнятлива до холоду (до того ж до його складу входять гідроелементи, які замерзають на морозі). Уранці ж краще використовувати живильні креми, причому виходити на вулицю не раніше, ніж за 30-40 хвилин після їх нанесення. Інколи деякі косметологічні фірми вдаються до хитрощів, прикрашаючи упаковки чи баночки з кремами малюнками зимових символів, наприклад, сніжинками. Але це геть не означає, що крем суто “зимовий”, позаяк “зимових” кремів насправді не існує. Кожен може підібрати те, що йому підходить і є корисним, незалежно від цінових показників. Якщо вам добре й комфортно з улюбленим, випробуваним кремом, то немає сенсу його змінювати. Коли ж після застосування того чи іншого косметичного засобу з’являється дискомфорт - почервоніння, лущення, подразнення, висипання тощо, припиняйте користуватися косметикою взагалі та зверніться за порадою до дерматолога.

- Саме взимку у багатьох жінок, а то й у чоловіків, шкіра реагує на холод червоними плямами. Як їм уберегтися і без клопотів дожити до весни?

- Узагалі до вибору того чи іншого косметичного засобу потрібно підходити обережно, враховуючи тип та особливості своєї шкіри. Наголошую, що взимку наш “захисний покрив” має властивість змінювати свій тип. Так, жирна шкіра зазвичай стає нормальною, а нормальна, у свою чергу - сухою, суха ж - надчутливою. Через це й варто змінювати на певний період косметичні засоби догляду. Якщо шкіра підходить під категорію “нормальна”, їй і серед найсуворішої зими досить звичайного, неспецифічного догляду за уже наведеною формулою: захист+живлення+зволоження. Якщо шкіра проблемна, необхідно звернутися до дерматолога. У такому випадку косметика для догляду за шкірою мусить підбиратися індивідуально. Бо якщо крем, підібраний вами, не відповідає вашому типу або стану шкіри, він може спровокувати певні неприємності, наприклад, прищики чи подразнення. До речі, поява так званих червоних плям та прищів (ще гірше - вугрів) взимку - справа звична. У деяких людей шкіра саме у такий спосіб реагує на зміну температури. Хто має вищеназвані проблеми, запам’ятайте: основне правило - щодня наносити на шкіру обличчя захисний крем у вигляді емульсії. Після повернення з вулиці додому замість звичайного вмивання варто проводити так зване комбіноване. Змочити рушник у гарячій воді і покласти його на обличчя, а через декілька хвилин замінити його іншим рушником - змоченим у холодній воді. Таким чином ви зможете зняти зі шкіри подразнення і відновити її водний баланс.

Наносити на шкіру обличчя так звані “зимові” креми на весь день категорично заборонено. Адже завдяки своїй жирності вони створюють на шкірі “плівку”, яка, власне, й захищає нас від вітру та морозу. Проте у теплому приміщенні під цією плівкою починають розмножуватися бактерії. Тому, якщо не хочете мати проблем зі шкірою - змивайте жирний крем одразу ж, як зайдете у приміщення.

Особи, в яких суха шкіра, особливо страждають від дії вітру та холоду. Дуже суху шкіру слід обтерти на ніч теплою олією або сметаною. Кип’ятити олію не варто, бо від цього вона втрачає лікувальні властивості. Можна покласти на півгодини компрес з вати, просоченої теплою олією (найкраще оливковою), і за півтори години до сну нанести на шкіру пом’якшуючий крем легким постукуванням пальцями. Залишки крему знімають ватним тампоном або серветкою. Використовують жирні (живильні) креми, ланолін та вазелін, які звичайно входять як основа до жирних кремів і пом’якшують шкіру. Вода, яку додають до основи таких кремів, сприяє кращому їх вбиранню.

Про догляд за шкірою рук - у наступних числах Ракурсу Здоров’я.

11.12.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 11.12.2008p. 
На головну сторінку