Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №374 від 11.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

Опускаючи гривню, НБУ працює на Президента

Опускаючи гривню, НБУ працює на Президента

Останні події на валютному ринку свідчать про свідоме знецінення гривні Національним банком, - заявляють експерти. На їхню думку, Нацбанк як абсолютно незалежний від Кабміну орган перетворився в зброю Президента для боротьби з урядом Юлії Тимошенко. Через це всі антикризові зусилля, які уряд України докладає для мінімізації наслідків світової фінансової кризи, дають слабкий ефект.

Спекуляції - на шкоду

Схоже, що Нацбанк перетворився на зброю для боротьби Президента з урядом Юлії Тимошенко. Через це всі антикризові зусилля, докладені урядом України для мінімізації наслідків світової фінансової кризи, дають слабкий ефект. Але валютні спекуляції Нацбанку вже дискредитують і самого Президента - на цій думці сходяться більшість експертів, що спостерігають за сумними чудасіями на вітчизняному грошовому ринку.

“Нинішня політика Нацбанку повністю відповідає традиції, закладеній саме в ті часи, коли Ющенко був керівником НБУ, а Стельмах -його заступником. Справа в тому, що сховати тісну багаторічну співпрацю президента Ющенка з головою правління НБУ Володимиром Стельмахом принципово неможливо”, - вважає директор Центру політичного маркетингу Василь СТОЯКІН.

Із прицілом на вибори?

Команда Віктора Ющенка контролює Національний банк України й визначає його політику протягом останніх 15 років, граючи при цьому з курсом національної валюти. Сьогодні ж Секретаріат Президента наполягає ще й на тім, що необхідно допомогти вітчизняним експортерам, які опинилися в цей момент у досить скрутному стані. Але економіст Зореслав САМЧУК вважає, що таке гостре почуття громадянського обов’язку з боку президентської команди має й інший аспект. “Серед експортерів-олігархів чимало потенційних спонсорів майбутньої президентської кампанії Ющенка”, - стверджує Зореслав Самчук. Саме тому, зауважує експерт, голова Нацбанку сьогодні відкрито лобіює комерційні інтереси наближених до НБУ бізнес-структур.

“Через рік заплановано президентські вибори, і, мабуть, одному з кандидатів знадобляться засоби на виборчу кампанію. А гроші потрібні більші, оскільки рейтинг у нього вкрай низький. Це той самий кандидат, який найбільше пов’язаний із Національним банком”, - робить висновок щодо “ігр” команди Ющенка на валютному ринку Василь Стоякін.

Репутація все гірша

Політологи кажуть, що Секретаріат Президента для майбутньої передвиборної кампанії вибрав собі неавторитетного союзника. Наприклад, політолог Володимир ПОЛЯКОВ стверджує: “Голова НБУ Володимир Стельмах системно девальвує гривню майже на 20 копійок щодня. Спекуляції з доларом викликають паніку серед населення щодо перспектив національної валюти. Подібне ми вже спостерігали в 1998-99 рр.”, - нагадує В. Поляков. А його колега Вік-тор НЕБОЖЕНКО взагалі впевнений, що голова Національного банку Володимир Стельмах повинен бути відправлений у відставку у зв’язку з безграмотними діями в умовах фінансової кризи й - нездатністю впоратися зі своїм головним обов’язком - забезпечувати стабільність гривні. “Усе, що робить Національний банк, лише підсилює кризу, - відзначає експерт, - і тому відставка Стельмаха повинна бути питанням честі для Ющенка”, - робить висновок В. Небоженко.

Тим часом

На думку В. Небоженка, нинішні критичні заяви Президента щодо коливань валютного курсу дуже нагадують зауваження Ющенка, нібито спрямовані проти посередницьких структур на газовому ринку. “Президент тоді на словах критикував “РосУкрЕнерго”, а на ділі робив усе, від нього залежне, щоб ця структура залишилася в схемі газопоставок”, - нагадує В. Стоякін. Тим часом Національний банк і його керівництво продовжують свідомо сприяти валютним спекулянтам і надавати преференції окремим банкам - з мовчазної згоди Секретаріату Президента.

11.12.2008“Аргументи й Факти в Україні”, 04.12.2008



Рівне-Ракурс №10 від 11.12.2008p. 
На головну сторінку