Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №375 від 18.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Мармелад чистить організм від важких металів

Використовувати пектин для виведення свинцю з організму пропонують російські біологи.

Пектин - це желеподібний вуглевод рослинного походження, виділений з фруктів та ягід. Саме він викликає желювання джемів, мармеладу й желе.

Як повідомили в Інституті біології моря, завдяки своїй хімічній структурі пектин здатний сорбувати (зв’язувати) важкі метали. Після цього вони значно швидше виводяться з організму. За своїми сорбційними властивостями пектин перевершує аналогічні речовини (активоване вугілля, лігнін, кристалічну целюлозу).

Учені довели ефективність пектину на лабораторних щурах. Упродовж двох тижнів їм у шлунок вводили розчин свинцю. Свинець відкладався в печінці і у чотири рази перевищував норму. Печінка збільшувалася в розмірах, згодом розвинувся гепатит. Після припинення введення розчину свинцю його вміст не знижувався. Це свідчило про те, що організм не здатний самостійно позбутися отрути. Двотижневе ж введення пектину істотно поліпшувало у щурів усі показники печінки, що свідчить про високу сорбційну здатність речовини. Учені вважають, що пектин здатний виводити й інші важкі метали. До речі, не тільки з печінки, але й з інших органів, таких як мозок та кісткова система.

news.open.by

18.12.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 18.12.2008p. 
На головну сторінку