Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №375 від 18.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#НЕякість життя

Інфекції на межі

Щороку в світі виявляють понад 250 мільйонів нових випадків ІПСШ - інфекції, що передаються статевим шляхом нині. Такі інфекції є актуальною проблемою охорони здоров’я як в цілому по Україні, так і у Рівненській області. Наслідки ж нелікованих ІПСШ можуть бути дуже серйозними. До них належать: позаматкова вагітність (у жінок, що мають ІПСШ в анамнезі, ризик підвищується в 7-10 разів); підвищений ризик розвитку раку шийки матки; хронічний абдомінальний біль (у 18 відсотків жінок, що мають ІПСШ в анамнезі); непліддя:

- у 20-40 відсотків чоловіків з нелікованим хламідіозом або гонореєю;

- у 55-85 відсотків жінок з нелікованими ІПСШ;

- у 80 відсотків жінок з нелікованою гонореєю розвиваються запальні захворювання статевих органів, що призводить до непліддя. А ще існує підвищений ризик зараження ВІЛ/СНІДом.

Інфікування під час пологів немовлят може призводити у них до втрати зору, пневмонії, ушкодження центральної нервової системи і навіть смерті.

Про ці та інші прикрі тенденції мовилося на нещодавній регіональній міждисциплінарній науково-практичній конференції “Роль дерматовенерологічної та акушерсько-гінекологічної служби у протидії поширеності інфекцій, що передаються статевим шля-хом”. Лікарі дерматовенерологи радилися у санаторії “Червона калина”.

На жаль, упродовж останніх років в Україні зберігається стійка тенденція до збільшення кількості захворювань, що передаються статевим шляхом. Причинами цього явища науковці й соціологи вважають відкриття кордонів, а відтак - значні міграційні процеси, занепад традиційних норм моралі, відкриту пропаганду насилля і сексу в друкованих та відеовиданнях, зниження ризику небажаної вагітності (можливість робити аборти, підвищення матеріальної зацікавленості у народженні дітей), поширення проституції, зокрема, серед соціально неадаптованих осіб, які вживають наркотики та зловживають алкоголем.

У роботі конференції взяли участь 58 фахівців.

18.12.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 18.12.2008p. 
На головну сторінку