Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №376 від 25.12.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#З перших уст

Віктор МАТВІЄНКО: “Приватизація триває…”

Віктор МАТВІЄНКО: “Приватизація триває…”

Підсумки роботи регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області

За місяць до Нового року біля БТІ та інших державних структур, які видають відповідні документи, можна було побачити довжелезні черги. “Ви що, не знаєте? Приватизація закінчується”, - подібні чутки поширювалися поміж людей. І знову - масова паніка. - Приватизація не закінчується, - запевняє начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області Віктор МАТВІЄНКО. - Цей процес триватиме й надалі. Більше того, за останній рік на законодавчому рівні були прийняті декілька необхідних для цього процесу документів. Наприкінці року заведено підсумовувати пройдений за рік шлях, особливо, коли мова йде про таку важливу державну структуру, як Фонд державного майна України. Про успіхи, проблеми та перспективи регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області розповідає начальник Віктор МАТВІЄНКО.

План приватизації не виконали

- Вікторе Андрійовичу, що можна сказати в цілому про роботу Фонду державного майна України?

- Планові завдання з надходження коштів від приватизації державного майна до держбюджету були передбачені Законом України “Про Державний бюджет на 2008 рік”. Для того, щоб наповнити скарбничку на 8,9 мільярда гривень, центральний апарат Фонду Держмайна поставив перед кожним регіональним відділенням конкретні завдання щодо приватизації об’єктів нерухомості разом із земельними ділянками, продажу пакетів акцій існуючих відкритих акціонерних товариств.

Повинен зазначити, що, за підсумками 11 місяців поточного року, регіональне відділення ФДМУ по Рівненській області спрацювало досить непогано, хоча загальний план із приватизації по Україні в цілому не виконаний. Причина полягає в Указі Президента України, який припинив дію рішення Кабінету міністрів України (тобто, фактично Президент наклав вето) щодо приватизації деяких об’єктів, державна частка яких складає 25 відсотків і більше, і які мають стратегічне для України значення - Одеський припортовий завод, ВАТ Укртелеком. Відповідно, бюджет України не поповнився передбаченими Законом коштами від приватизації.

Можемо більше, ніж уявляємо

- Якими є результати виконання Державної програми приватизації регіональним відділенням Фонду за 2008 рік?

- Якщо говорити про роботу конкретно регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області, то за 11 місяців поточного року від приватизації об’єктів малої приватизації та продажу пакетів акцій до держбюджету надійшло більше 21 мільйона гривень (у 2007 році - більше 36 мільйонів гривень) - а це друге місце у державі, після Одеського регіонального відділення, з наповнення скарбниці. Отож, ті плани, які ставилися переді мною, як начальником, та колективом, виконані в більшому обсязі, ніж ми могли собі уявити.

Приватизацію гальмує відсутність законодавчої бази

- З якими проблемами під час роботи стикалося регіональне відділення та його працівники?

- Здебільшого це стосується приватизації об’єктів нерухомості разом із земельними ділянками. Проте це проблема не стільки регіонального відділення, скільки законодавства України, оскільки сам процес продажу земельних ділянок з об’єктами нерухомості й досі не врегульований на законодавчому рівні. Це ще одна причина того, що бюджет України не був наповнений у достатньому обсязі.

Ще 22 лютого 2008 року КМУ видав Постанову №110 “Про затвердження Порядку продажу в 2008 році державними органами приватизації земельних ділянок державної власності, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації”. Наразі, навіть незважаючи на численні зміни документу, він так і не почав діяти. Робота ж регіонального відділення була побудована у відповідності до цієї Постанови, були проведені робочі зустрічі із керівниками певного рівня селищних, районних та міських рад, на території яких розташовані об’єкти, що не увійшли до статутного фонду під час приватизації. Але проблема в тому, що ці земельні ділянки сьогодні знаходяться в оренді чи постійному користуванні. Отож, вилучити їх у орендаря чи керівника даного підприємства практично неможливо: вони відмовляються, а в судовому порядку цей процес затягується не на один місяць.

Маю зазначити, що сьогодні на території Рівненської області немає підприємств, де б державна частка складала 25 відсотків і більше. Є 4 підприємства-банкрута, але державна частка в них незначна.

“Не від об’єкта, а до нього”

- Ваша робота безпосередньо залежить від розуміння усіх тонкощів цього процесу органами місцевого самоврядування…

- Скажу відверто, що з органами місцевого самоврядування у регіонального відділення налагоджені нормальні стосунки. Існують рішення сесій окремих рад щодо надання дозволів на складання документів, які стосуються земельних ділянок. Якщо у бюджеті на наступний рік буде передбачено, а я впевнений - буде, і вищесказані нюанси будуть врегульовані на законодавчому рівні, робота в цьому напрямі покращиться.

Я неодноразово говорив, що, беручи до уваги невелику територію Рівненської області та відсутність великих державних підприємств, регіональне відділення виступає санітаром: ми йдемо не від об’єкта, а до нього. Спочатку вишукуємо майно, потім проводимо відповідну роботу з паперами, включаємо його у регіональний перелік. Інколи вартість об’єкта не коштує тієї суми, яка була витрачена на його приватизацію…

Рівненський резонанс - 2008

- Чи вдалося якось владнати питання гуртожитків, проблему приватизації кімнат у яких можна назвати рівненським резонансом - 2008?

- Так, нелегким став 2008 рік для колективу регіонального відділення щодо вирішення долі гуртожитків, які під час приватизації ввійшли чи не ввійшли до статутного фонду. Пам’ятаємо, як в січні-лютому 2008 року певні громадяни, які проживають у гуртожитках, неодноразово перекривали дорогу, зверталися до органів місцевого самоврядування, облдержадміністрації з проханням надати допомогу прийняттям відповідного рішення. Вони просили дати можливість приватизувати чи викупити кімнати у гуртожитках по залишковій ринковій вартості. Ці питання, на жаль, до цього часу залишилися невирішеними. Більше того, в деяких гуртожитках знову немає тепла, як і тогоріч.

До речі, не всі жителі й колишніх відомчих житлових будинків, які знаходяться на балансі господарських товариств, встигли приватизувати квартири. Там, де керівники змінювалися кілька разів, це зробити не вдалося.

- Це питання також не вирішується?..

- Чому ж ні. Коли до нас звертаються із подібними проблемами, ми намагаємося іншим чином вирішити це питання. З’ясовуємо ситуацію по підприємству, БТІ, й у разі нагальної необхідності допомагаємо окремим людям у приватизації квартир у житлових будинках.

Клопотання голови Фонду Державного майна України Валентини СЕМЕНЮК-САМСОНЕНКО до Кабінету міністрів України, до депутатів Верховної Ради України було своєрідним поштовхом для прийняття Закону України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”, який вступає в силу з 1 січня 2009 року й безпосередньо вирішує питання приватизації кімнат у гуртожитках. Наразі розробляється сам механізм цього процесу. Вважаю, що за три роки проблему вдасться повністю подолати.

Врегулювання на рівні області

- Але проблеми торкаються не лише приватизації…

- Певна річ. Візьмемо до уваги хоча б лінії електропередач. Рівнеобленерго давно приватизоване, а лінії електропередач та трансформаторні підстанції, які раніше були на балансі сільськогосподарських підприємств та сільських рад, фактично, залишилися “нічиї”. Цей механізм обов’язково повинен бути врегульований на рівні облдержадміністрації та обласної ради. Після цього вже можна ініціювати звернення до Кабінету міністрів і виносити відповідну Постанову щодо врегулювання цих питань.

Все залежить від бюджету

- З чого плануєте розпочати роботу в наступному році?

- Перспектива 2009 року прямо залежить від бюджету країни на наступний рік та внесених змін до законодавства. Сьогодні, по великому рахунку, не важливо, хто буде керівником Фонду, головне, щоб був ясно і чітко прописаний механізм приватизації.

У планах на наступний рік - проведення аук-ціонів по окремих об’єктах: один, наприклад, коштує більше двох мільйонів гривень, інший - більше п’яти, є й менші за вартістю та наповненням державної скарбнички. Отож, потрібно планувати і працювати кожен день.

У 2009 рік ми вступаємо з новою енергією, новими емоціями та бажанням працювати на благо українського народу.

З оптимізмом - у майбутнє

- Незабаром Новий рік. У вас є можливість привітати рівнян з цим радісним святом…

- Хочу привітати всіх жителів Рівненської області з Новим роком та різдвяними святами. Бажаю щастя, здоров’я й певного оптимізму. Зауважу, що потрібно менше слухати усілякі плітки та невідомі заклики, які сіють паніку. До кожної проблеми потрібно ставитися оптимістично, як робить це колектив Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області.

25.12.2008Любов РОМАНЮК


Переглядів: 1047

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (779)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (74)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"