Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №378 від 05.01.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Скромні яблука з цвяхами

До кінця зими у яблуках втрачається майже вся вітамінна сила, однак пектини повністю зберігаються, отже, немає сенсу зневажати ними на користь цитрусових Цей скромний фрукт - не тільки смачний, але й дуже корисний.

У яблуках, залежно від сорту, пектинів приблизно 1,2 мг на 100 г. Вони чинять різнобічну дію на організм, найперше - бактерицидну. Ретельно пережовуючи яблуко, ми проводимо санацію ротової порожнини, тобто гинуть хвороботворні мікроби, що армадами щомиті атакують людину. Доведено, що серед тих, хто споживав 2-3 яблука на день, захворілих на грип та бронхіт - утричі менше. Якщо ж все-таки підхопили застуду та кашель, споживайте кілька разів на день по чайній ложці таку суміш: терті яблуко, цибуля та мед в однаковій пропорції.

Простим та легкодоступним засобом лікування поносів у дітей є терті обчищені від шкірки яблука (без цукру). Залежно від віку дитини за день рекомендується споживати 0,6-1,5 кг щойно натертих яблук у кілька прийомів. Після цього можна давати рисовий відвар, сухарі, потроху фруктових соків.

Яблучна дієта призначається дорослим, хворим на хронічний ентероколіт легкої та середньої тяжкості та хронічний коліт у стадії загострення: упродовж дня за 5-6 разів з’їдати 1,5 кг м’яких стиглих яблук, натертих без шкірки та серцевини, і більше нічого не їсти і не пити. У наступні кілька днів щадна дієта без хліба, овочів, молочних продуктів. Подібним чином лікують і дизентерію та черевний тиф.

А у разі запорів яблука розріджують вміст кишечнику і посилюють його перистальтику. Тому під час цього захворювання варто з’їдати натще 2-3 неочищені яблука чи випивати тричі на день перед їдою по склянці яблучного соку, або вживати тривалий час печені яблука. Печені яблука також рекомендуються при нирковокам’яній хворобі, набряках.

Просуваючись травним трактом, пектини яблука, мов губка, вбирають у себе й інші шкідливі речовини, зокрема, радіонукліди. Бактерицидна властивість яблук зумовлює їх зовнішнє використання: щойно натерте яблуко (або у суміші з жиром) накладають на тріщини губ, сосків у матерів-годувальниць, на обпечену чи обморожену ділянку шкіри, застарілі рани, навіть трофічні виразки.

Завдяки пектинам та Р-активним сполукам тривала яблучна терапія сприяє не лише виведенню зайвого холестерину, що утворюється за надмірного споживання тваринних жирів, очищенню кровоносних шляхів від шлаків, а й зниженню кров’яного тиску на стінки судин. Ось чому яблука потрібні для профілактики та лікування атеросклерозу, гіпертонії, варикозів (у тому числі й геморою).

При недокрів’ї їжте запечені з цвяхами яблука, які ще й допомагають скинути зайву вагу й очистити організм.

1. Допомагають схуднути. Краща дієта для стрункості - це протягом кількох днів їсти печені яблука з корицею і кефіром, тоді буде найменше навантаження на шлунок, і одночасно виводитимуться токсини. Заїдайте 200 г кефіру 3-4 яблуками. Протягом дня не забувайте поповнювати й жирові запаси - з’їдайте трохи масла або сала. Щоб така дієта не набридла своєю одноманітністю, можна додавати в яблука корицю, у кефір - спеції або зелень.

2. Відновлюють кров. Жінкам після великої крововтрати (місячних) ватро їсти печені яблука, запечені разом із цвяхами. Їх потрібно вимити і перед їжею прибрати. Після такої термальної обробки залізо, яке перейде в яблука, стає органічним і добре засвоюється організмом.

05.01.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2009p. 
На головну сторінку