Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №379 від 15.01.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Ялинка - позитивне дерево

Ялину називають рідною сестрою сосни. У цьому дереві корисне все! Ялина, як і сосна, лікує бронхіт, усі запалення дихальних шляхів, легені, сухоти.

Окрім дихальних органів, ялиною лікують нирки, запобігають нирковокам’яній та жовчнокам’яній хворобам, запаленню сечового міхура. Якщо нічого іншого немає під рукою, добре дати хворому чаю з ялини, пити щогодини по столовій ложці: одна столова ложка бруньок на склянку окропу, настояти. Такий чай виводить солі сечової кислоти, урати (лікують подагру), а також лікує ревматизм, усуває біль у суглобах. Чай з ялини можна пити й здоровим людям для профілактики захворювань. Для цього до чаю додають кілька голочок ялини, організм продезінфікується, очиститься, загинуть хвороботворні бактерії. Адже ялина - рослина з бактерицидними властивостями. Ліки з ялини - чудовий кровоочисний засіб. Люди з хворим серцем також можуть використовувати ліки з ялини, лікувати серцеві недуги, навіть мікроінфаркти. Відвар та чай з ялини добре лікує набряки, виводить воду з організму. Це чудова знеболювальна рослина. Коли ниють ноги, болить голова, не обов’язково шукати анальгін. Варто зробити компрес (напар) з ялини. Він усуває запальні процеси, біль.

У разі ангіни, гаймориту, нежиті допоможуть полоскання, закапування в ніс (відвар: одна частина бруньок ялини на п’ять частин води, настояти).

Ванни з хвої ялини заспокоюють нервову систему, допомагають правильному функціонуванню внутрішніх органів, очищують шкіру, роблять її еластичною (у випадках гноячкових захворювань приймати ще й усередину). Для ванн: із розрахунку 100 грамів сировини на один літр води. Ванни приймати не гарячі, а теплі, тоді нервова система не збуджується, а заспокоюється. Лікувальною є й живиця ялини. З неї виготовляють чудову мазь (живиця, мед, олія в рівних частинах, розтопити на вогні або водяній бані помішуючи). У народі таку мазь широко використовували для усунення болю, запальних процесів у суглобах. Іншу мазь (живиця зі свинячим смальцем та воском) використовували для лікування фурункулів, екзем, тріщин на п’ятах. Для лікування туберкульозу використовували спиртову настоянку ялини (1:10), приймали по 5 крапель. Таку саму настоянку виготовляли і з сосни. Ялина, як і сосна, добре очищує повітря. Тому раніше це дерево висаджували поблизу хати. А ще ялинковою хвоєю колись посипали підлогу, дезінфікуючи приміщення.

15.01.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 15.01.2009p. 
На головну сторінку