Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №379 від 15.01.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Під прицілом

Життя приємне несподіванками

Життя приємне несподіванками

Чи виживе Рівненщина у газовій війні?

Народне прислів’я говорить: “Як рік зустрінеш, так його і проведеш”. З 1 січня до фінансово-економічної кризи, у яку потрапила Україна наприкінці року, додалася ще й газова. Чи не кожного дня у пресі з’являються повідомлення про відключення від теплопостачання тих чи інших міст держави. Невже до заморожених депозитів додадуться ще й відморожені за ніч кінцівки? Чим загрожує газова війна рівнянам?

У скорішому вирішенні газового конфлікту, який накрив Рівненщину відразу після Нового року, зацікавлені три сторони: підприємства, населення та, безумовно, влада. Але поки остання тримає облогу, а населення “вичікує в окопах”, під пекельний шквал негараздів потрапили великі підприємства регіону.

Найбільше відлуння конфлікту позначилося на ВАТ “Рівнеазот”. Однак це було пов’язано не стільки з відсутністю російського газу, скільки зі встановленими лімітами на блакитне паливо, яке подається на підприємство.

- Для нормальної роботи всіх структурних підрозділів хімічного гіганта потрібно щогодини отримувати 80 тисяч кубічних метрів газу, - зауважив помічник генерального директора ВАТ “Рівнеазот” Ігор ЛОПАЦЬКИЙ. - Станом на 12 січня 2009 року показник доведеного ліміту складав 26 тисяч “кубів” на годину, та й щоб його отримати, потрібно було докласти зусиль. Цього вистачає, аби підприємство працювало на мінімальному навантаженні, тобто, на пусковому рівні. Незважаючи на складну ситуацію, у роботі задіяні всі працівники, а чутки про звільнення чи масові відпустки колективу за власний рахунок абсолютно безпідставні.

Мінімальні ліміти на газ дозволяють підприємству ще деякий час триматися “на плаву” і працювати… собі у збиток. Як підрахували фахівці, робота “в мінус” вигідніша, ніж повна зупинка підприємства, адже в такому випадку відновити діяльність можна буде лише у квітні чи травні.

Сьогодні “Рівнеазот” став заручником ситуації, коли не може навіть банального - підписати договорів, оскільки штрафні санкції за невиконання зобов’язань у вигляді готової продукції - величезні.

Що для Рівненщини означає зупинка “Рівнеазоту”? Якщо проблема буде й надалі вирішуватися в негативному руслі, лава безробітних поповниться більш як на 6 тисяч працівників підприємства, міський бюджет недоотримає половину надходжень, а обласний втратить близько 16 відсотків наповнення. Та, головне, Рівне потоне у нечистотах. У разі зупинки “Рівнеазот” не зможе обслуговувати очисні споруди, відповідно, стічні води потраплятимуть у річку. Якщо ж санепідемстанція накладе вето, тобто, заборонить цей механізм, “Рівнеазот” взагалі перестане їх приймати. Іншого виходу немає.

- Адміністрація готова самостійно забезпечити роботу рівненських хіміків та підприємства в цілому, для цього потрібно єдине - розуміння Кабінету міністрів, який має зняти обмеження на споживання газу для таких підприємств, як “Рівнеазот”, - підсумовує Ігор Лопацький.

- На деяких інших підприємствах, - каже голова Рівненської ОДА Віктор МАТЧУК, - були також вжиті заходи з економії блакитного палива. Одні - зменшили його споживання, інші, такі як РЗВА, - перейшли на мазут. Але поряд із цим ряд підприємств, на кшталт ЗАТ “Консюмерс-Скло-Зоря”, продовжує працювати у звичному режимі.

- Головне, - зазначає очільник, - що на Рівненщині не припинило роботу жодне промислове підприємство, а днями почали відновлювати діяльність об’єкти, призупинені ще у 2008 році.

За неприємним збігом обставин, чи вже із закономірною точністю, газова блокада з боку Росії розпочалися у той момент, коли за вікнами стояла мінусова температура. Проте Рівненська область одна з небагатьох на Україні, жителі якої не відчули негараздів на власній шкурі. У звичному режимі в області продовжують працювати 746 котелень, опалюються 3717 будинків.

- Ситуація в місті абсолютно контрольована: гаряча вода є, оселі опалюються, - запевняє міський голова Рівного Володимир ХОМКО. - Сказати, що буде вже наступної години - неможливо, оскільки поряд із внутрішніми чинниками, які є стабільними, існують зовнішні, передбачити які нереально.

Директор КТП “Теплотранссервіс” Петро СЕРГІЙЧУК не є таким оптимістичним. За його словами, якщо боржники не сплатять за послуги, а теплопостачальні підприємства не розрахуються за блакитне паливо, вентель на Рівне перекриють і місто опиниться без тепла.

Це, в свою чергу, категорично заперечує голова правління ВАТ “Рівнегаз” Петро ДУБАС.

- Скоріше закриють теплопостачальні підприємства, аніж перестане подаватися тепло - зауважує він. - Промислові підприємства і населення не мають перед нами боргів. Рівненщина повністю забезпечена газом: він є, і в достатній кількості, адже для цього не потрібен російський газ, внутрішніх резервів України вдосталь.

Газовий конфлікт у черговий раз поставив ребром питання про енергозбереження та використання альтернативних видів палива. Але, як зазначив Віктор Матчук, “російський газ на Європу вже пішов, тиск у трубі нормальний і - скільки тієї зими”, тож, гадаю, незабаром це питання знову втратить свою актуальність - до чергових негараздів. Єдине, що й досі турбує - через низький рівень сплати за блакитне паливо населення може опинитися в ситуації, коли газ є, але воно його не отримує.

15.01.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 15.01.2009p. 
На головну сторінку