Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №380 від 22.01.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблеми сучасності

Чи псує шлунок жувальна гумка?

Чи псує шлунок жувальна гумка?

Існує думка, що жуйка - шкідлива для здоров’я, тому що псує шлунок і заважає розумовим процесам. Однак ці твердження не зовсім правильні. Виявляється, жувальна гумка може приносити не лише шкоду, але й користь.

Згідно з останніми науковими дослідженнями, жування гумки не шкодить шлунку, а, навпаки - сприяє слиновиділенню, що, в свою чергу, допомагає хорошому травленню. Єдине, що важливо - не переборщити, інакше, переробивши всю їжу, шлунок почне “переварювати” сам себе.

Ще один плюс жуйки - зміцнення щелепного суглоба та ясен. Більшість сучасної їжі не вимагає активного пережовування, і тому наш щелепний суглоб виявляється недостатньо розробленим. Щоб утримувати порожнину рота в робочому тонусі, стоматологи радять застосовувати жуйку щоразу після їжі: починаючи від 3-5 хвилин активного жування і поступово збільшуючи інтервал. До речі, ця порада актуальна лише у випадку, якщо немає запалень або ушкоджень суглоба нижньої щелепи.

Не варто забувати і про те, що жуйка освіжає подих. Можливо, час дії буде не таким довгим, як обіцяє реклама, але все-таки це краще, ніж запах, наприклад, салату, який ви щойно з’їли. Як нас переконує та ж реклама: “Свіжий подих полегшує розуміння”.

Гумка також сприяє концентрації уваги. Під час Корейської війни американські війська спеціально забезпечувалися смачною жуйкою, щоб сол-дат міг максимально зосереджено виконувати своє завдання. На думку британських учених, жування гумки може позитивно впливати на розвиток мислення й пам’яті. Наші ж учителі вважають, що жуйка відволікає увагу школярів і заважає сконцентруватися на предметі.

Виникає питання: чи потрібно взагалі купувати дитині жувальну гумку? З одного боку, зміцнення щелепного суглоба і поліпшення травлення не зашкодить, з іншого - це можна зробити іншими способами.

Якщо в молодому організмі ще немає порушень травлення, то немає й потреби у додатковій стимуляції слиновиділення, а зміцнення суглоба набагато корисніше проводити шляхом поїдання моркви чи яблук. Дитині жуйка може серйозно нашкодити, якщо вона випадково проковтне її під час гри - застрягнути в горлі, стравоході або кишці. Якщо ваше чадо не уявляє свого життя без бубль-гума, то альтернативою може стати жувальна цукерка, що поступово тане в роті.

Задля справедливості розвіємо деякі міфи про жуйку. Паління, вживання кави, червоного вина, недостатнє очищення зубної поверхні - усе це призводить до пожовтіння зубів. У рекламі стоматологи рекомендують використовувати відбілюючу жувальну гумку. Однак це не замінить повноцінного чищення зубною пастою.

У тій же рекламі нам невпинно повторюють, що жуйка допомагає захистити зуби від карієсу, причина якого - залишки їжі, що руйнують зубну емаль. Однак і тут жувальна гумка нас не врятує, тому що вона не потрапляє у важкодоступні кутики рота. Якщо у вас вже є карієс і гумка випадково застрягне в зубах, то це лише прискорить руйнування.

Якщо ви будете правильно жувати смачну гумку, то шкоди вона вам не заподіє - отже, не більше двох-трьох разів на день після прийому їжі, а тривалість “жувального сеансу” не повинна перевищувати 7 хвилин. Пам’ятаймо, що жування гумки доречне далеко не у всіх ситуаціях.

22.01.2009



Рівне-Ракурс №10 від 22.01.2009p. 
На головну сторінку