Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №380 від 22.01.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

ГРВІ чи грип?

ГРВІ чи грип?

З відлигою до нас неминуче наблизиться перід мокрих носів, гугнявих голосів, чхання та кашлю. Чимало людей піде на лікарняний, ще більша кількість лікуватиметься самотужки вдома і, звісно, будуть ті, хто переходжуватиме застуду, заражаючи в геометричній прогресії інших. Утім, дякувати богу, в Рівному нині зовсім мало містян хворіє на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип. Нині це приблизно двісті осіб на 10 тисяч населення, тоді як епідемічним порогом є число дев’ятсот на тих же 10 тисяч. Щоправда, за даними Рівненської міської СЕС, 70 відсотків із тих, що хворіє на ГРВІ, це діти до 14 років. А тим часом грипування нам прогнозують наприкінці січня - початку лютого. Що ж, допоки є час, з’ясуємо, чим схожі та відмінні між собою діагнози “гостра респіратора вірусна інфекція” та “грип”.

- Найчастіше гострі респіраторі вірусні інфекції проявляються нежитем, головним болем, сухістю та дертям у горлі, - розповідає Оксана СОНСЯДИК - лікар-терапевт Рівненської міської поліклініки №2 (на фото). До цих ознак доєднується кашель плюс загальне нездужання з хоч і невисокою (до 380С) температурою. Якщо ж максимум на п’ятий день не настає видужання, тобто, ніс закладений, температура вперто підвищується вже до 400С, дошкуляє кашель, з’являються ознаки задишки, понад те - почало боліти серце, вуха - то це вже не ГРВІ, а значно гірше. Що саме: ангіна, бронхіт, пневмонія, дифтерія, отит, - скаже тільки лікар.

- Та наші люди лікуються в аптеках, яких у кілька десятків разів більше, аніж поліклінік! Куплять антибіотики - і раді...

- Тільки лікар може призначити антибіотики, якщо в них виникне необхідність. Починати ж лікування ГРВІ саме з антибіотиків - нерозумно, адже на віруси вони не діють. Щодо грипу, то, на жаль, ефективного заслону масовому захворюванню на грип немає. Лише деякою мірою допомагають профілактичні щеплення. Утім, вакцинація запобігає грипу, але не ГРВІ. У людей з хронічними захворюваннями ефект сягає 50-60 відсотків. Щоправда, при цьому зменшується кількість ускладнень та відсоток смертності. Нагадую, що починати проводити вакцинацію слід за півтора-два місяці до ймовірного початку епідемії грипу, бо імунітет з’являється поступово. Буває, що людина зробила щеплення, а десь за тиждень захворіла на ГРВІ, відтак і розповсюджуються чутки про неефективність щеплень. Але ж суть у тім, що щеплюють від грипу, а не від гострих респіраторних вірусних інфекцій. Та ще ряд протипоказань до вакцинацій.

- Які симптоми супроводжують грип? І як порадите вберегтися від хвороби, щоб не витратно було й ефективно подіяло?

- Грип завжди починається блискавично, зі стрибком високої температури. Чхання - одвічна ознака ГРВІ, ніколи не супроводжує грип, натомість неминучою є ломота в тілі, біль у м’язах, кістках, суглобах, сльозотеча тощо. Біль за грудиною вказує на те, що грип поселився у трахеї. При застуді, відлежавшись тиждень, людина може вести звичний спосіб життя. Від грипу відходять чи не місяць, якщо не більше. Тому варто негайно лягти в ліжко й викликати лікаря додому.

Завчасно, коли епідемії ще нема, з профілактичною метою можна скористатися анафероном, імуналом, арбідолом та іншим, за порадою лікаря. Однак слід знати, що профілактична доза у всіх препаратів має бути нижчою, аніж лікувальна. Можна жувати мумійо, приймати внутрішньо прополіс (15-20 крапель), настоянку золотого кореня, заманнухи, пантокрину, елеутерококу, ехінацеї - це гарні імунозміцнювальні засоби. Добрим профілактичним засобом є й чайний гриб. Утім, до прикладу, елеутерокок та ехінацея дещо підвищують артеріальний тиск. Узимку треба пити якнайбільше натуральних соків, їсти сирі овочі, зелений чай та чай власної рецептури з м’яти, звіробою, безсмертника, календули, споришу і, звісно, калини, малини, смородини, журавлини, брусниці, обліпихи тощо.

Про те, чого ще боїться вірус грипу - у наступних числах Ракурсу Здоров’я.

22.01.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 22.01.2009p. 
На головну сторінку