Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №220 від 29.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Думки з приводу

«Зарплата у конвертах»: кому це вигідно?

«Зарплата у конвертах», як відомо, належить до показових ознак тіньової економіки. Зазвичай, підприємці пояснюють своїм працівникам, що змушені розраховуватись у такий спосіб через бюрократичні бар'єри податківців та інших служб, які лише й знають, що обібрати нещасних приватників.

Відтак, люди, які залишились без роботи або їм конче потрібні гроші для задоволення нагальних потреб, погоджуються на умови підприємців без попередніх консультацій і нерідко залишаються без соціального захисту - не лише без лікарняних виплат, а й без стажу для пенсійного забезпечення. Зрештою, навіть захистити власні права не зможуть через суд, оскільки працюють неофіційно.

Аби допомогти громадянам у вирішенні цієї проблеми та багатьох інших, при податковій ін-спекції працює громадська приймальня та рада. Зокрема, звернувшись зі скаргою, захистити свої права люди можуть у відділі оподаткування фізичних осіб.

Звичайно, податки повинні стимулювати бізнес, знижуючи тиск на соціально важливі галузі народного господарства, залучаючи інвестиції світового бізнесу. Тому в цьому році й запроваджена 13-відсоткова ставка замість прогресивної 10-40-відсоткової, що дозволило суттєво знизити податковий тиск на фонд оплати праці. Разом з тим, введення кримінальної відповідальності через затримку чи невиплати зарплати дозволило легалізувати значну її частину. Проте ще й досі маємо безліч недоліків у податковому законодавстві, зокрема, в тій частині, котра передбачає чимало невиправданих пільг, через що втрачають бюджети.

Прагнучи приєднатися до Євросоюзу, передусім, змушені задатися запитанням: чи захочуть держави європейської спільноти бачити нас за одним бізнес-економічним столом за недосконалої української податкової системи. Звісно, державі для розвитку й економічного зміцнення необхідні кошти у вигляді дедалі більших доходів до бюджету. Натомість платники податків не зацікавлені у відчуженні часток своїх доходів. Ось тут і виникає потреба такого податкового законодавства, яке б регулювало фіскальні інтереси держави й платників податку. У країн-членів Євросоюзу податкове законодавство чітко відрегульоване з конституційними нормами, які гарантують захист і від помилок податкового законодавства як платників, так і всіх членів суспільства. Це - найвагоміший аргумент проти зарплати в «конвертах», затримки її виплати, прихованій кількості працівників тощо.

Чого душею кривити? Їдучи на столичний Майдан, підприємці плекали надію, що відбудуться позитивні зміни. Сподівалися на краще, а вийшло, як завжди. Втім, не втрачаймо віри, що омріяне світле майбутнє таки настане.

29.12.2005Григорій Петрук, помічник-консультант народного депутата України



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2005p. 
На головну сторінку