Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №380 від 22.01.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наболіле

Доля гуртожитків “зависла” у повітрі

Доля гуртожитків “зависла” у повітрі

З 1 січня набрав чинності Закон України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”. Згідно з ним, протягом 3-х років гуртожитки, які не ввійшли до статутного фонду (60 гуртожитків по Рівному), мають бути передані до комунальної форми власності.

Після масової приватизації державних підприємств та перетворення їх у господарські товариства, на балансі залишилося 924 житлові об’єкти, з них - 101 гуртожиток. На сьогоднішній день у комунальну власність перейшло лише 603 житлові будинки і 51 гуртожиток. І якщо рівень передачі житла у районах більш-менш вирішується, у Рівному він становить менше 50 відсотків.

- Проблема гуртожитків існує вже не перший рік, - зауважує начальник регіонального відділення Фонду держмайна України по Рівненській області Віктор МАТВІЄНКО. - А передача їх у руки приватних структур призвела до того, що людей намагаються виселити без надання будь-якого іншого житла. Можливо зараз, з прийняттям закону, цим питанням почнуть займатися впритул.

Основна позовна робота, більше 60 засідань, проводиться по гуртожитках на Відінській,10 та Відінській,42а. Але коли на рішення виноситься ухвала, на ухвалу - рішення, і питання розглядається в замкненому колі, вирішити щось неможливо. Від цього, зрозуміло, найбільше страждають люди. Зараз не можна навіть укласти договорів оренди на нежитлові приміщення для того, щоб погасити борг гуртожитку, а це більше 100 тисяч гривень - за опалення.

У 2008 році було створено відразу дві комісії - для технічного обстеження гуртожитків по вул. Льонокомбінатівській,15 та Фабричній (будинки 14, 16, 20, 22), які знаходяться на балансі ВАТ “Рівнельон” та з інвентаризацій нежитлових приміщень і договорів оренди у цих гуртожитках. Висновки й досі невідомі.

Регіональне відділення зверталося до суду й з позовом про визнання приватизації гуртожитків ВАТ “Рівнеазот” недійсним і вилучення гуртожитків із внесенням їх до державного реєстру. Позов зупинили, проте є сподівання, що у 2009 році з підприємством буде підписана “мирова” угода.

За словами начальника Віктора Матвієнка, за останній рік міська влада не прийняла жодного об’єкта від господарських товариств. І, незважаючи на те, що зобов’язала регіональне відділення надати перелік гуртожитків аби надалі провести інвентаризацію та обстежити технічний стан, в кінцевому результаті влада Рівного завжди посилається на нестачу коштів у міському бюджеті для ремонту та утримання цих гуртожитків. Тим більше, що, згідно з Законом, у разі передачі гуртожитків у комунальну власність, органи місцевого самоврядування повинні сплатити необхідну суму.

22.01.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 22.01.2009p. 
На головну сторінку