Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №220 від 29.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Економіка: назад - у минуле?

Україні потрібна антикризова команда на три місяці

Найпопулярніша газова проблема нової української влади вже більше півроку залишається невирішеною. Більш того, російська сторона з кожним кроком пропонує гірші умови: поки думали, як збити ціну на газ із 160 доларів - нова тарифна пропозиція Москви вже «крутиться» навколо 250 доларів. Що чекає українську економіку у зв'язку з істотним подорожчанням блакитного палива?

Перша особливість, яку слід було би врахувати в прогнозах, - це висока енергоємність українського господарства. Україна продовжує залишатися однією з найменш економних країн світу за споживанням енергоресурсів на одиницю вироблюваної продукції. У разі підвищення ціни доведеться аврально вирішувати проблему зниження обсягів споживання газу на багатьох підприємствах. Особливо гостро підвищення ціни може позначитися на головних експортних галузях - хімічній і металургійній промисловості, для яких поріг нульової рентабельності досягається при ціні на газ 90-100 доларів за тисячу кубометрів. Крім того, реальністю стає підвищення ціни на газ для населення. А це вже перекладання на плечі громадян проблем, що виникли через професійні провали в діяльності держчиновників.

В українській економіці абсолютно немає засобів для захисту від майбутніх потрясінь, оскільки з багатьох галузей були практично повністю вимиті обігові кошти. У свою чергу, українська банківська система навряд чи зможе кредитувати стабілізаційні програми, оскільки не володіє достатніми фінансовими ресурсами.

Не менш згубний вплив на національне господарство матимуть політичні сутички. Загроза майбутньої парламентської кризи і подальшої кризи всієї політичної системи є цілком реальною, тому що більшість політичних сил, що йдуть на вибори, є непримиренними антагоністами. Це означає, що можливість створення майбутньої парламентсько-урядової коаліції є ілюзорною.

З усього видно, що наступний 2006 рік загрожує жорсткою кризою всім сферам життя українського суспільства. Економічний шок і політичний хаос безпосередньо ударять по добробуту українських громадян. У 2006 році українцям слід готуватися до галопуючої інфляції, зростання заборгованостей з виплат пенсій і зарплат, зростання комунальних тарифів.

Водночас, український політикум зайнятий виборчою кампанією, і, щоб не дратувати зайвий раз виборців, політики вважають за краще не порушувати цієї проблеми. Проте пропозиції антикризових програм все ж таки є. Наше видання попросило прокоментувати ситуацію одного з авторів таких пропозицій, лідера Республіканської партії України Юрія Бойка: «Думаю, що було би чесно і справедливо, якби уряд Єханурова вибачився перед громадянами України за провали цієї осені. Кабмін повинен припинити займатися виборами, як це відбувається зараз, і почати діяти як єдина антикризова команда. Якщо уряд усвідомлює це, то в такому «антикризовому режимі» за три місяці він зможе переламати і значно поліпшити ситуацію. Інакше - нас чекає енергетична і економічна катастрофа».

За словами лідера РПУ, Україна підійшла до нового року з невтішними підсумками: темпи зростання ВВП скоротилися до 2,5 відсотка (у 2004 році - 12, 4 відсотка), темпи зростання промислового виробництва - до 2 відсотків (проти 15, 8 відсотка торік), заборгованість по виплатах заробітної платні становить більше 1,1 мільярда гривень, а індекс споживчих цін виріс на 12 відсотків. «Люди оцінюють владу за трьома головними речами: це стабільність, порядок і матеріальний добробут. Саме за цими показниками минулий рік був провальним для нинішнього уряду», - підкреслив Юрій Бойко.

Політик відзначив, що українському суспільству потрібна нова, гуманна стратегія соціального і економічного розвитку: «Україна повинна робити ставку на експорт, як у японців: «експорт або смерть». А для цього також потрібно розвивати наукомісткі технології. Крім того, необхідно реформувати сільське господарство: привернути до землі інвесторів, щоб вони працювали в аграрному секторі так, як на своїх заводах. Але найбільший поштовх економічному розвитку мажуть дати дешеві кредити, тому потрібно застосовувати таку кредитно-фінансову політику, щоб банки працювали на виробництво, а не навпаки».

Юрій Бойко відзначив, що зараз команда експертів-республіканців працює над цією стратегією. «Програма доповнить передвиборну платформу блоку, в який ми входимо, і може стати основою для програми майбутнього коаліційного уряду», - додав політик.

29.12.2005Іван ПЕТРУК



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2005p. 
На головну сторінку