Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №382 від 05.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Реформування ЗМІ: чиновники уникають прозорості

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Комітетом “Рівність можливостей” та Асоціацією “Спільний простір” протягом першої половини 2008 року.

З метою одержання інформації щодо стану медіа-ринку, прозорості та підзвітності владних дій, до органів центральної та регіональної влади було надіслано відповідні листи-запити. На 90 відсотків таких запитів протягом шести місяців не було одержано жодної відповіді. Експерти наголошують, що за останні 5 років становище з відкритістю владних структур та реагуванням на вимоги громадськості погіршилося.

У листах йшлося про те, що Асоціація “Спільний простір” та Комітет “Рівність можливостей” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” реалізують дослідження “Громадське тестування прозорості влади”. Ця ініціатива спрямована на започаткування практики прозорого інформування органів влади різних рівнів, а саме надання інформації, пов’язаної з обсягами дотування державних і комунальних ЗМІ, стратегії їх діяльності та майбутніх перспектив, а також форм співпраці з офіційними прес-службами, редакційної політики і впливу на неї.

Очевидно, не дуже кортить чиновникам різних рангів, аби роздержавлення ЗМІ, яке скоро таки розпочнеться, відбувалося відкрито і прозоро. Недарма ж лунають тривожні сигнали з того чи іншого районного містечка чи обласного центру про те, що місцеві “князьки” намагаються відняти у редакцій місцевих ЗМІ останнє, що у них залишилося - приміщення. Експерти вважають за необхідне також розпочати громадську дискусію про долю ЗМІ, які перебувають у державній чи комунальній власності: про що вони повинні інформувати людей, якою має бути їх редакційна політика, як убезпечити журналістів від тиску владоможців.

05.02.2009Вадим ПЕТРОВСЬКИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 05.02.2009p. 
На головну сторінку