Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №382 від 05.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Дорогий газ “під ялинку”

Чому люди отримали нові рахунки за газ?

З нового року 7,5 млн. споживачів будуть платити за газ на третину більше, ніж раніше. Підвищення відпускних цін на природний газ для населення в середньому на 35 відсотків - залежно від категорії споживачів, передбачено Указом Президента.

Нові тарифи почали діяти з 1 грудня, і платіжки почали надходити з Нового року. Але навіть таке подорожчання - це ще не все. Нагадаємо, що згідно з президентським Указом повністю змінено методологію розрахунку вартості газу для населення. Якби така система сплати за “блакитне” паливо набула чинності вже сьогодні, то тарифи виросли б не на 35 відсотків, а майже в 4 рази.

Ще у вересні Віктор Ющенко ініціював спеціальне засідання Ради Нацбезпеки, яка й дала добро на новий порядок формування й установлення роздрібних цін на газ для побутових споживачів. Відповідно до цих рекомендацій і Указу Президента, газ, використовуваний для готування їжі й підігріву води, повинен коштувати 1326 гривень за 1 тис. куб. метрів (до Указу - 366 грн.).

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко виступила категорично проти таких “новацій”. Адже теоретично населенню постачається природний газ українського походження, добутий підприємствами, державна частка в статутному капіталі яких - більше 50 відсотків. І на підприємства облгазів НАК “Нафтогаз України” подає газ в тому ж обсязі, в якому подавав газ і в минулому, і позаминулому роках. Але на практиці “так сталося в країні до приходу нашого уряду, що 75 відсотків облгазів належать шахрайським компаніям Фірташа, Бойка, Льовочкіна - практично Партії регіонів”, - заявила прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО на нещодавньому брифінгу.

Юлія Тимошенко стверджує, що газ, який передається в облгази Льовочкіна-Фірташа-Бойка, не постачають населенню для обігріву води і не постачають на необхідні потреби промисловості. Натомість власники облгазів продають цей газ на лівих ринках, разом із тим вирішуючи політичні завдання Партії регіонів - провокуючи додаткову соціальну напругу, “збурюючи сьогодні людей тим, що немає в достатній кількості тепла та гарячої води”, - підкреслила прем’єр та висловила побажання, щоби Генеральна прокуратура серйозно розслідувала ситуацію на газовому ринку України.

На тлі газового конфлікту, який не в останню чергу стався з вини горезвісного (контрольованого тим же Фірташем) посередника РосУкрЕнерго, Фірташ проговорився в інтерв’ю російським “Вєдомостям”, що вже контролює понад 70 відсотків акцій українських облгазів. Тож рішення Ющенка про підняття ціни на газ для населення з 1 грудня вигідне саме Фірташеві “та компанії”.

Тому після зустрічі Нового року мільйони громадян України одержали рахунки з новою ціною на газ і повністю відчули “новорічний подарунок” від Президента по своєму гаманцю, який у черговий раз схудне.

05.02.2009Катерина СЛАВКО



Рівне-Ракурс №10 від 05.02.2009p. 
На головну сторінку