Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №382 від 05.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ціни

Чи загрожує Рівненщині продовольча криза?

Наше багатостраждальне населення, яке вже звикло до хронічного підвищення цін на продукти харчування, наразі може тимчасово полегшено зітхнути - найближчим часом вартість деяких продуктів харчування якщо і зростатиме, то не набагато. Слід зауважити, що основним чинником майбутнього подорожчання, за словами багатьох експертів, стане нова ціна на газ, яка призведе до зростання цін на хлібобулочні, молочні продукти та цукор. Та є й втішна новина: стабілізуються ціни на м’ясо та овочі. Продавці знижують ціни - адже, мовляв, на товари, які швидко псуються, недостатньо покупців.

Молоко та молочні продукти подорожчають щонайменше на 18 відсотків, оскільки взимку, як відомо, корови дояться гірше. На підняття цін даної групи товарів вплинуло підвищення закупівельних цін на молоко, до того ж цього року відмінили дотацію на молоко сільгоспвиробникам. Якщо ще влітку молоко коштувало 1,20-1,50 грн., то теперішня його вартість становить 3,50-4 гривні за один літр.

Основною причиною подорожчання цукру стала знову-таки криза, яка торкнулася скорочення кількості працюючих підприємств у цукровій галузі. Таким чином, солоденьке зросте в межах 5-10 відсотків.

Водночас крупи та хліб, попри зниження закупівельних цін на зерно, не дешевшатимуть, а, навпаки, зростуть у ціні до 40 копійок за кілограм чи буханку. Експерти кажуть, що ціни на цей вид продукції не підвищували впродовж останніх двох років, тому зменшення вартості хліба найближчим часом не передбачають.

Стабільність на рівненських ринках щодо фруктів та овочів нам гарантована. Хоча можливість того, що ціна на картоплю підскочить на 5 відсотків - не виключена. Наразі кілограм бульби коштує 2,50 гривні. Сьогодні немає проблем із доставкою овочів і фруктів, минулого року був хороший врожай, населення запаслося картоплею, цибулею тощо, тому цінових коливань на ринку до весни не передбачається.

Серед товарів, які можуть подешевшати - олія. Роздрібна ціна на соняшникову олію знижуватиметься до кінця календарного року. Врожай соняшника тішить наші державні засіки.

Eкономічна криза не лише змусила українців затягти паски, але й знизити ціни на деякі продукти. Але радості це не додає, адже зарплатня теж падає, і досить стрімко. Тим часом покупці кажуть, що змушені переходити з м’яса на дешевші продукти: сало та рибу, а пенсіонери не гребують і дешевими курячими суповими наборами, навіть більше - починають постити завчасно.

05.02.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 05.02.2009p. 
На головну сторінку