Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №384 від 19.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#"Свобода слова” – лише для своїх

“Інтерасти” працюють на Фірташа й вдаються до неприпустимих в професії маніпуляцій

В Україну повертається цензура. Флагманом виступає телеканал “Інтер”, який ще за часів Кучми стяжав звання найреакційнішого та найбрехливішого. Що ж, деякі речі лишаються незмінними… Нібито й не каялися привселюдно журналісти “Інтера” на Майдані за тодішню брехню… На часі знову, як у 2004-му, клеїти на парканах наліпки “Вони брешуть” з логотипами відомих телекомпаній, насамперед “Інтера”.

Але, якщо до 2004 року “Інтер” працював на Леоніда Даниловича й “мочив” тодішнього претендента на президентську булаву Віктора Ющенка, то наразі він став запопадливо прогинатися перед тим, кого колись затято “гнобив”. Того, хто досі називає себе демократом і найбільшим досягненням після подій Майдану вважає свободу слова.

Яким квітом розцвіла теперішня “Свобода слова” на каналі “Інтер”, може переконатися будь-який український громадянин, перемкнувши канал на новини чи п’ятничний випуск “Свободи на Інтері”. Для Віктора Андрійовича там справжня свобода: він може поводитися в ефірі вищезазначеного каналу як господар в оточенні холопів, як справжній цар, сидячи мало не на троні. Чого лише варта передача, де гаранта Конституції виокремили від простого люду окремим кріслом на подіумі: такий зневажливий знак на адресу аудиторії та телеглядачів!

А ще є “свобода слова” на “Інтері” для Арсенія Яценюка чи усієї Партії регіонів на чолі з Віктором Януковичем. А ось Тимошенко й іншим членам демократичної коаліції – зась!

Спробував якось виступити на телеканалі перший віце-прем’єр уряду Олександр Турчинов. Ведучі разом з іншими гостями перебивали його щохвилини, так і не надавши власне слова. Врешті-решт Турчинов полишив канал, наостанку звернувшись до олігарха Дмитра Фірташа: “Ви нас сюди запросили, тому що саме ви є власником цього каналу. Ми беремо участь у вашому шоу”.

Турчинов сказав те, про що давно вже говорять в українському політикумі. Адже причетність газового олігарха Фірташа до “Інтера” - секрет Полішинеля. А буквально днями ще один із акціонерів каналу - екс-головний митник України Валерій Хорошковський зізнався в інтерв’ю:

- У Дмитра є опціон (пріоритетна можливість) на покупку 50 відсотків групи U.A. Inter media group limited.

Все просто - за абревіатурою на латинський манер приховується звичний для всіх телеканал “Інтер” з підрозділами.

Ще конкретніше висловилася авторитетний соціолог Ірина Бекешкіна: “Цілком очевидно, що телеканал “Інтер” лобіює інтереси Фірташа. Про це вже всі знають”.

За такого ставлення до всіх представників уряду абсолютно зрозумілою є відмова прем’єра Юлії Тимошенко та урядовців приходити на підставні телеефіри “Інтера”. На її думку, телеканал варто було б позбавити впливу скандально відомого акціонера РосУкрЕнерго: “Потрібно знайти нормального іноземного інвестора, який придбав би “Інтер” і позбавив його від корупційного впливу пана Фірташа. Я вельми зацікавлена, щоб у країні була свобода слова”.

Журналіст Мустафа Найєм, згадуючи про “Інтер”, де колись і сам працював, проте змушений був піти через цензуру, сказав, що працівники телеканалу “працюють на користь акціонерів та в їх інтересах, досить якісно виконують замовлення і роблять це відкрито”. Зокрема, репортер пригадав передачу, в якій брав участь Турчинов: “Співвласник телеканалу відкрито давав вказівки журналістам, а під час власного виступу фактично став модератором дискусії в студії”. До речі, більшість експертів відзначають украй низький рівень новин “Інтеру”. Вони пояснюють це тим, що попередня професійна команда журналістів у кількості понад 100 осіб була звільнена генеральним продюсером Ганною Безлюдною, яка натомість практично набрала з вулиці вчорашніх студентів. Во-но й не дивно: адже професіоналів змусити робити заказняк набагато скла-дніше, аніж молодих та амбітних молодиків.

Між іншим, нещодавно “інтерасти” запам’яталися ще одним гучним скандалом. Під час проведення конкурсу “Великі українці”, коли в опитуванні переміг Степан Бандера, шахраї з “Інтера” зманіпулювали даними й вивели у переможці князя Ярослава Мудрого. Бо їм, сіромахам, поперек горла став факт того, що нація обрала великим українцем славного сина Галичини. Тоді шеф-редактор програми Вахтанг Кіпіані був змушений піти з “Інтера” на знак протесту, звинувативши в перекручуванні результатів опитування Ганну Безлюдну й регіонала Дмитра Табачника.

Останнім фаворитом фірташівського “Інтера” став буковинський земляк газового олігарха Арсеній Яценюк. Колишній спікер - нині пересічний нардеп і єдиний вітчизняний політик, що відвідує майже всі без винятку п’ятничні ефіри так званої “Свободи на Інтері”. Таких прецедентів більше немає, бо немає іншого політика, якого б “Інтер” з такою частотністю запрошував на свої програми.

Ставлення до “кіндер-сюрприза” (так нардепи охрестили Яценюка) підкилимних журналістів надто толерантне: той отримає слово, коли йому заманеться, адже брати участь у жорсткій дискусії з колегами йому поки не до снаги. У промовах Арсенія думки явно збігаються з думками свого земляка-мільярдера - приватизація газотранспортної системи України.

19.02.2009Сергій Бахін



Рівне-Ракурс №10 від 19.02.2009p. 
На головну сторінку