Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №385 від 26.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікнеп

Снігом не грітися!

За останній морозний тиждень на Рівненщині офіційно зареєстровано двоє мерців. Люди пішли на той світ, замерзнувши. Наприклад, у селищі Радивилів замерз чоловік, який перепив оковитої.

Нагадаємо, що відмороження настає внаслідок тривалої та дошкульної дії холодового чинника, коли в судинах відбувається тривалий спазм як захисна реакція організму на холод. Тоді шкіра підпухає, стає холодною на дотик, синюшною, далі біліє, втрачає чутливість. Найчастіше ушкоджуються під дією холоду, різкого вітру, високої вологості пальці рук та ніг, а також ніс, вуха, щоки. Відтак уражені ділянки потрібно негайно зігріти. Побілілі щоки, ніс, вуха досить розтерти чистою рукою до почервоніння та відчуття поколювання. Для розтирання згодяться спирт, горілка, але не сніг, як радили раніше. Бо чистого снігу тепер немає, він забруднений грубими частинками, які можуть поранити шкіру й занести інфекцію. Можна розтирати хутряним коміром чи сухою фланеллю.

Пальці верхніх кінцівок зігрівають, засунувши руки під пахви. Не треба гріти руки чи ноги біля багаття, обігрівального приладу, класти гарячу грілку, щоб не додати до обмороження опіку. Не варто, зайшовши в тепле приміщення, опускати відморожені кінцівки в теплу воду, - це спричиняє біль і печіння, тому починати зігрівання слід з холодної води. Одночасно слід зігрітися зсередини теплим чаєм, кавою, але не горілкою.

Це лише здається, що алкоголь зігріває зсередини. Насправді він спричиняє велику втрату тепла. Не можна курити, адже куріння теж не зігріває, а звужує судини, зменшує плин крові у віддалених від серця органах - кінцівках рук та ніг.

26.02.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.02.2009p. 
На головну сторінку