Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №387 від 12.03.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Так і живемо

Ліки в Україні ніхто не контролює

З вересня 2008 року в Україні не проводиться легітимного контролю якості лікарських препаратів. Про це в інтерв’ю “Дзеркалу тижня” (№7 від 28 лютого - 6 березня 2009 р.) повідомила перший заступник голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Інна ДЕМЧЕНКО.

До такої ситуації, за її словами, привела ухвала уряду від 10 вересня 2008 року про ліквідацію Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення і створення Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів. У грудні Президент своїм указом зупинив дію цієї ухвали і звернувся до Конституційного суду, який 11 лютого відмовив у відкритті відповідної справи.

“Вся система контролю якості ліків сьогодні паралізована. По суті, з 10 вересня - моменту виходу ухвал уряду... наш ринок ліків повністю відкритий”, - констатувала І.Демченко. На її думку, у даний момент ліквідовані контрольні органи не можуть виконувати свої функції, а нову структуру з відповідними повноваженнями створити поки не вдалося. “З 10 вересня легітимно не здійснюється контроль якості ліків, не погоджуються паспорти на аптечні установи, не контролюється оборот, не видаються сертифікати на ввезення, - частина товарів перебуває на карантині. За півроку не вдалося створити новий єдиний орган контролю”, - підкреслила І.Демченко.

Причину вона бачить в тому, що нова контролююча структура створюється з нуля, без використання напрацювань і матеріально-технічної бази ліквідованих служб.

“Річ у тому, що в жодному документі не написано: новостворювана інспекція - правонаступниця попередньої, і, отже, за нею зберігаються спеціалісти, матеріально-технічна база, лабораторії. У даному разі створюються абсолютно нові структури. Саме тому й виникають такі серйозні проблеми з організацією контролю якості препаратів”, - упевнена І.Демченко.

На її думку, значний час займе також створення необхідної нормативної бази для функціонування нової контрольної структури: “Адже щоб такий орган міг працювати легітимно, потрібні не тільки фахівці та обладнання - необхідно підготувати всю нормативну й законодавчу базу”.

12.03.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 12.03.2009p. 
На головну сторінку