Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №388 від 19.03.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Українська політика в дзеркалі соціології

БЮТ і ПР, як і раніше, є лідерами, а Ющенко вже вибув.

Громадяни України вважають Президента Віктора Ющенка головним відповідальним за газовий конфлікт із Росією, називають прийнятними домовленості прем’єра Тимошенко з Газпромом, схвалюють відставку глави НБУ Стельмаха й виводять Януковича й Тимошенко в другий тур президентських виборів - останні дані соціологічних опитувань.

Більшість українців уважають прийнятним для України результатом газові домовленості з Росією, досягнуті Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. За результатами опитування, проведеного в лютому Київським міжнародним інститутом соціології, такої думки дотримуються 45,4 відсотка громадян, і ще 5,7 відсотка респондентів уважають досягнуті домовленості успіхом України.

Водночас, 42,2 відсотка респондентів однією з основних причин газової кризи називають нездатність Президента України Віктора Ющенка домовитися з Росією. 28 відсотків - убачають причину конфлікту в бажанні Росії встановити контроль над українською газотранспортною системою. 24,3 відсотка - звинувачують “прозахідну політику України”, що викликала невдоволення Росії. Бажання Росії продемонструвати Європі, що Україна є ненадійним партнером, називають причиною газової кризи 19,5 відсотка опитаних. Те, що Віктор Ющенко й політики з Партії регіонів хочуть повернути до схеми газових відносин посередника - компанію “РосУкрЕнерго”, стало причиною кризи на думку 15,5 відсотка опитаних.

Більшу частину відповідальності за зрив переговорів про поставки газу в Україну наприкінці минулого року 40,3 відсотка громадян покладають на Президента України Ющенка. Ще 11 відсотків респондентів вважають відповідальними групу народних депутатів від Партії регіонів, пов’язаних із “РосУкр-Енерго” - Юрія Бойка й Сергія Льовочкіна. 9,7 відсотка громадян звинувачують Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, а 1,7 відсотка - вважають винним керівника “Нафтогазу” Олега Дубину.

Свої дані, за результатами лютневого опитування, опублікував також “Фонд Суспільна думка - Україна”. Хоча Президент Ющенко, як і раніше, вважає Володимира Стельмаха главою Національного банку України, 43,2 відсотка опитаних “ФОМ - Україна” схвалюють рішення Верховної Ради, яким парламент фактично відправив його у відставку, визнавши постанову про призначення Володимира Стельмаха головою НБУ такою, що втратила чинність.

Серед політичних сил за рейтингом, як і раніше, впевнено лідирують Блок Юлії Тимошенко й Партія регіонів Віктора Януковича. Якби дострокові парламентські вибори відбулися в середині лютого, абсолютна більшість місць у Верховній Раді одержали б Партія регіонів і Блок Юлії Тимошенко - 19,8 відсотка і 18,25 відсотка відповідно. Результат Блока Яценюка - 6,2 відсотка, КПУ - 5,8 відсотка, Блока Володимира Литвина - 3,2 відсотка.

За даними опитування “ФСД-Україна”, якби вибори президента відбулися в середині лютого, за лідера Партії регіонів Януковича проголосували б 20 відсотків опитаних. За лідера БЮТ, Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко - 18 відсотків. До другого туру президентської гонки, за даними опитування, виходять Віктор Янукович і Юлія Тимошенко з різницею в результаті меншою, ніж 3 відсотки. При цьому помилка вибірки опитування “ФСД-Україна” становить 2,2 відсотка.

Нинішнього Президента Віктора Ющенка готові бачити вдруге на посту глави держави лише 1,9 відсотка виборців. Перешкодити перемозі Януковича, на думку експертів, може розкол, що посилюється, у Партії регіонів між двома найбільш впливовими угрупованнями - Рината Ахметова й Дмитра Фірташа.

19.03.2009Катерина Славко



Рівне-Ракурс №10 від 19.03.2009p. 
На головну сторінку