Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №390 від 02.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Сік із явора

Нині - сезон березового соку, у якому містяться фруктові цукри, вітаміни, дубильні речовини та чимало мікроелементів. Після зими, яка з’їдає запаси вітамінів і мінералів, їх можна поновити ранніми березовим та кленовим соком.

Сік тонізує організм і додає бадьорості, допомагає боротися з захворюваннями нирок і сечового міхура, сечокам’яної хвороби. Березовий сік має протизапальну та сечогінну дію. Весняний напій використовують у лікуванні анемії, подагри, рев-матизму, виразок, бронхіту.

А ще березові сльози можна вживати зовнішньо. Прополіскують волосся на голові - для зміцнення. Із патоки можна робити примочки, щоб позбутися вугрів, пігментних плям і лишаїв.

Зазвичай лікувально-оздоровчий курс березовим соком триває місяць. Потрібно випивати по три склянки на день. А у разі лікування екземи та лишаю дозу можна збільшити. Щоб заготувати березовий сік про запас, його розливають у пляшки (в кожну можна додати по 2 ч. л. цукру) і зберігають у погребі чи холодильнику.

Здавна в Україні добували сік з клена гостролистого і лжеплатанового, або явора. Кленовий сік багатий на вуглеводи, органічні кислоти (яблучну й лимонну), а також вітамін С. Тому його використовують як загальнозміцнювальний та протигіповітамінозний напій, а ще - як сечогінний засіб.

Сік можна брати доти, доки не полопають бруньки. І ще одне: після того, як березовий чи кленовий сік скінчив капати, вставте в дірочку заздалегідь заготовлений кілочок та змастіть її пластиліном, воском чи фарбою. І подякуйте дереву за те, що воно віддало вам свій сік. Що краще ви поводитиметеся з деревом, то більш цілющий ефект отримаєте.

02.04.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 02.04.2009p. 
На головну сторінку