Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №221 від 05.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А вам слабо?

Люди-моржі не бояться старості

Люди-моржі не бояться старості

У 25-градусний мороз вони можуть і по вулиці без одягу ходити, і в прорубаній ополонці плавати

Зустрівшись вперше з рівненськими моржами, відразу помітила, які ці люди жваві та веселі. Здається, їм не дошкуляє ні легкий морозець, хоча стоять в одній білизні, ні лід, адже взуватися теж не поспішають.

Жартують одне з одним та розповідають смішні історії. Своє захоплення вони вважають одним із найефективніших засобів для боротьби зі старістю та різними хворобами. А коли хтось цікавиться, чому вони почали займатися зимовим пірнанням, пропонують стрибнути в ополонку і самому відчути усю енергію «живого» зимового купання.За традицією, першого січня в пообідню пору усі любителі моржування прийшли на озеро Басів Кут. Тут зібралися їхні сім'ї, й родичі, і звичайні перехожі, які угледіли, що у водоймі купаються люди. Проте всі прийшли на озеро не тільки для того, щоб відсвяткувати Новий рік та різдвяні свята. Вони в черговий раз вирішили порушити спокій водяного плеса, скованого льодом - тож, прорубавши чималу ополонку, почали пірнати в неї та робити пробні кількаметрові запливи.

Тисячі гострих шпичок і голок

Спостерігаючи за ними, стала відчувати, як по тілу почали бігати «мурашки». Але не від холоду, а від захоплення цими людьми. Адже не кожен зможе перемогти свою скутість і стрибнути у воду, яка має низьку температуру. Доки дивилася на сміливців, до мене підійшов один із них і запропонував і собі спробувати. І хоча на такий крок сил не вистачило, Анатолій ВЛАСЮК, морж із 10-річним стажем, все ж погодився розповісти про таємниці і переваги моржування.

- Пане Анатолію, розкажіть, будь ласка, які відчуття виникають, коли пірнаєш у воду п'яти градусів?

- Найперше, що відчуваєш, це те, як тебе пронизують тисячі шпичок та голочок. Але це приємний біль, бо відчуваєш, як напружуються м'язи, як світлішає голова, а організм стає більш здоровішим. Коли ж виходиш з такої води на берег, то все тіло парує і пече. Тому бажано одразу протертися рушником і швидко одягнутися. Незнайомі з моржуванням люди часто переконують, що спробувавши раз пірнути в холодну воду, вони одразу ж застуджувалися і довго лікувалися. Справа в тому, що починати моржування слід правильно і повільно. Особисто я спочатку обливався холодною водою у ванні, приймав холодний душ, часто їздив на святі джерела, де вода дуже холодна. І тільки згодом почав займатися зимовим купанням. Пам'ятаю, як вперше стрибнув у воду взимку: в мене так схопило серце, думав, не відпустить. Але минулося. Тоді зрозумів, що у воду слід заходити повільно, аби не було різкого перепаду температур.

- А чи існує оптимальна система пірнання для початківців: щоб і корисно було, і не виникло різких перепадів?

- Тим, хто тільки починає займатися моржуванням, варто спочатку потренуватися в домашніх умовах, бо невідомо, як організм сприйме нову оздоровлюючу тактику. Система загартовування досить проста: приймаючи душ, поступово знижуйте температуру води. Зимою можна обтиратися снігом, а вже потім приступати до пірнання. Регулярність кожен обирає індивідуально, але оптимально - тричі на тиждень, бажано вранці, по півхвилини у сім-вісім заходів.

- Кажуть, що для «хоробрості» варто 50 грам випити?

- Випити перед пірнанням, звичайно, можна, але я не раджу. По-перше, це дещо загальмовує рухи. А по-друге, купатися краще на ясну і тверезу голову. От коли вже вийшов із води, то зовсім інша справа. Особисто я надаю перевагу вину, бо воно і судини зміцнює, і тіло зігріває. Головне, щоб на користь йшло.

05.01.2006Наталія МОРОЗЮК



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2006p. 
На головну сторінку