Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №391 від 09.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дебати

Колесниченко: БЮТ узаконює свою “русофобську політику”

Регіонали оскаженіло критикують новий бютівський законопроект, що посилює поширення української мови як державної.

Народний депутат України від Партії регіонів Вадим КОЛЕСНИЧЕНКО прокоментував зареєстрований у ВР проект закону “Про державну мову й мови національних меншин”, яким встановлюється, що єдиною державною мовою на території України є українська.

“Те, що написано в проекті, порядні люди соромляться вимовляти в публічних місцях, не кажучи вже про те, щоб викласти ці шовіністичні й русофобські нісенітниці на папері й зареєструвати в парламенті як законодавчу ініціативу”, - відзначає депутат.

“Як же треба ненавидіти російськомовних громадян України і представників інших понад 100 національностей, а також їхні мови, забути про елементарні поняття взаємоповаги, соціального співіснування, демократії, щоб так зіпсувати й познущатися над нормами Конституції України, Закону України “Про мови”, Закону України “Про ратифікацію Європейської Хартії регіональних мов або мов меншин”?! - підкреслює Колесниченко.

“Щоб громадяни не могли позивати за очевидне порушення своїх прав, роботу судових органів і прокуратури пропонується перекласти повністю на українську мову. Неугодних журналістів, телебачення, електронні й друковані ЗМІ теж заткнуть “мовним кляпом”. Без, фактично, тотального вживання української мови вони не зможуть існувати. Зникнуть оголошення на вокзалах, реклама, маркування товарів російською мовою”, - аргументує народний депутат.

“Всю медичну документацію, інформацію про ліки, рецепти планується подавати лише українською й латинською мовами. І було б смішно подивитися на депутатів від БЮТ, що приймають ліки за “латинськими” рецептами (із тексту законопроекту видно, що певні ліки їм точно необхідно приймати), якби не було так сумно, думаючи про долю мільйонів російськомовних українців, які потрапили в таку саму ситуацію”, - заявляє Колесниченко.

“На мою думку, - скаржиться Колесниченко, - Генеральна прокуратура України повинна звернути увагу на цю пропозицію, що підриває головні принципи української Конституції й права, й порушити справу за статтею 161 Кримінального кодексу України “Порушення рівності громадян залежно від їх расової, національної приналежності або ставлення до релігії”, - підсумував Колесниченко.

09.04.2009www.korrespondent.net



Рівне-Ракурс №10 від 09.04.2009p. 
На головну сторінку