Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №391 від 09.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Мішень для гормонів

Мішень для гормонів

Лікар акушер-гінеколог Рівненської жіночої поліклініки №2 Василь ЛЕГЕНЧУК (на фото) продовжує розповідь про фіброміому матки - доброякісну пухлину. (Початок у попередньому числі Ракурсу Здоров’я).

Отож, жінка, у якої виявлено фіброміому матки до десяти тижнів, повинна спостерігатися двічі на рік у дільничного акушер-гінеколога, провести хоча б одне на рік діагностичне вишкрібання слизової матки з подальшим гістологічним дослідженням.

Обов’язково слід робити ультразвукові обстеження. А при пухлині, що стрімко росте, треба провести вишкрібання слизової матки й вміст гістологічно дослідити. При фіброміомах, що призводять до маткових кровотеч, також треба провести вишкрібання та гістологічне дослідження. Так само як і обстежитися на апараті УЗД. Адже лікування - консервативне чи оперативне - залежить саме від діагнозу. Пухлина має гормонально залежний характер, порушується метаболізм, синтез і співвідношення статевих гормонів, а також змінюється стан рецепторного апарата біометрія - м’язової оболонки матки. Відтак, знаючи, що матка є мішенню для гормонів, треба організувати собі вчасний сон, відпочинок, збалансоване харчування. Ну і, звісно ж, позбутися будь-яких шкідливих звичок.

- Чи впливає фіброміома матки на вагітність, що розвивається у матці?

- А жінка може просто не вагітніти. Утім, це залежить від того, де розташована пухлина в матці. Якщо ж вагітність відбулася, то впродовж вагітності спостерігається підвищений тонус матки, іноді виникає біль внизу живота, крижах, що загрожує викиднем. За час вагітності спостерігається збільшення фіброматозних вузлів. Либонь тому пологи й залежать від терміну вагітності, а також від локалізації пухлини. Якщо пухлина знаходиться в тілі матки й не перешкоджає народженню голівки, то пологи відбуваються фізіологічно. Коли ж пухлина розташована в шийці матки або в перехідній частині, себто, між шийкою матки й тілом, зупиняються на оперативному родорозрішенні.

- Як позначається наявність пухлини на жінці передклімаксного віку, у, скажімо, 38-50-річному віці і вже у клімактеричному?

- Є характерним те, що ці жінки мають місячні далеко за п’ятдесят років. Відомі випадки, коли місячні були у жінок за шістдесят, - як соматично здорової до клімаксу жінки.

- Кажуть, що доброякісна пухлина може переродитися у злоякісну?

- Таке відбувається вкрай рідко, і складає 1-5 відсотків. Наголошу, що жінки, у яких виявили пухлину, повинні постійно спостерігатися у дільничного гінеколога й виконувати рекомендації лікаря.

09.04.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 09.04.2009p. 
На головну сторінку