Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №391 від 09.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бабусин рецепт

Ведмежий часник

Колись мені порадили, щоб не боліло серце, пити настоянку черемші. І справді, вона не раз допомогла. Щоб зробити настоянку, дрібно нарізую свіже листя і корінці рослини, насипаю у скляну банку та заливаю горілкою до кришки. На 2 тижні ставлю на підвіконня на сонце. Настоянку треба приймати так: 15 крапель розвести в 50 мл води і пити 4 рази на день до їжі. Галина Іванчук, м. Рівне

А ось що ще ми дізналися про черемшу, по-іншому ведмежий часник, якої так багато нині на ринках. Фітотерапевти зазначають, що ця вітамінна зелень містить чимало аскорбінової кислоти. Десяти стебел досить для задоволення добової потреби організму у вітаміні С. Ще у черемші є ефірні олії, органічні кислоти, велика кількість фітонцидів. У їжу вживають молоді пагони і листя. Черемша викликає апетит, діє профілактично і лікувально при атеросклеротичних змінах судин, має загальнозміцнювальну, протизапальну, протимікробну, потогінну, сечогінну та протиглисну дію. Кашка зі свіжої рослини загоює рани. Настій із листя черемші рекомендують при лихоманці, застуді. Сік черемші закапують у вуха при отитах, розведеним соком промивають очі при запаленні. Кашку зі стебла можна покласти на хворий зуб. Спиртову настоянку (1:20) застосовують для розтирання при ревматизмі. Також п’ють настоянку черемші при кашлі.

Але тим, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом - гастрити, виразкова, жовчнокам’яна хвороби, панкреатит - ведмежий часник їсти не можна.

09.04.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 09.04.2009p. 
На головну сторінку