Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №392 від 16.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Липень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Серпень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


#До свята

Традиції Великодньої паски

Традиції Великодньої паски

Майже по всій Україні Великодній хліб називають “паска”, у деяких регіонах побутують ще назви: “баби”, “калачі” і “золоті баби”. Паски мають різні розміри і форму. Вони бувають круглі, прямокутні, овальні, шестигранні.

Випікають паски з найкращих сортів пшеничного борошна. До тіста додають масло, олію, молоко, яйця, цукор, різні спеції (гвоздику, імбир). Звісно, кожна господиня випікає паску по-своєму. З покоління в покоління сотні років передаються секрети приготування паски.

У кожному домі перед тим, як випікати паску, господиня білила і прибирала хату. Сама вона чистенько вбиралася, одягала білу сорочку. З чистими і світлими думками, з веселим настроєм перед змішуванням паски молилася і просила Бога, щоб допоміг випекти добру паску. Пізніше замішувала тісто. Спекти добру паску вважалося найважливішою подією на Великдень, бо з того, якою вона спечеться, судили про долю всієї сім’ї.

Паски, як правило, випiкали в чистий четвер, i кожна господиня дотримувалася усталених звичаїв: пiч розпалювала полiнами, якi вiдкладала кожного четверга Великого Посту, пiдпалювала їх галузками освяченої верби, саджаючи паски, промовляли спе-цiальну молитву. В суботу жiнки фарбували крашанки в лушпиннi з цибулi. Крашанки дозволялось фарбувати в рiзнi кольори, але перевагу надавали червоному, який символiзував кров Iсуса Христа.

Рецепт самої звичайної паски дуже простий, але вимагає хорошого знання традицій.

Паска звичайна

Просіяти борошно. 300г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у теп-ле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.

Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год. На 6 скл. борошна - 2 скл. молока, 12 яєць, півсклянки масла, 1 скл. цукру, щіпка ванілі.

Шоколадно-лимонна

Для тіста:· 2,5 склянки борошна, 1 склянка води, 2 пакети сухих дріжджів, 8 яєць, 1 лимон, 1 склянка цукру, 1 склянка подрібненого мигдалю, 1 плитка гіркого шоколаду, півсклянки коньяку або рому, півсклянки сухого червоного вина, 2 ст. ложки вершкового масла, півсклянки апельсинових цукатів, гвоздика, половина чайної ложечки кориці.

Для помадки: 3 ст. ложки какао, 3 яєчних білки, півсклянки цукру.

Спосіб приготування тіста: дріжджі розвести в теплій воді. Додати борошно і замісити тісто. Поставити його на 2 години в тепле місце. Коли підійде, ще раз ретельно вимісити. Білки відділити від жовтків. Білки збити міксером, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Витиснути сік з лимона. У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром (коньяк), лимонний сік, цукати, корицю і гвоздику. Перемішати, влити білки і ще раз ретельно перемішати.

Форму для випікання змастити маслом. Викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посудини, так як буде підніматись). Пекти в добре розігрітій духовці при температурі 1600 С, впродовж 60-90 хвилин.

Приготування помадки: білки збиваємо міксером до густої піни. Додаємо цукор і какао, все перемішуємо.

Бажаємо всім миру, любові, злагоди, достатку, радісних Великодніх свят і смачної паски!!!

16.04.2009


Переглядів: 2

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 873 від 09.08.2018p.
¤ 
«Верес» вистояв у Вінниці

«Верес» вистояв у Вінниці

Рівненський «Верес» у Вінниці здобув перший турнірний пункт у чемпіонаті Другої ліги, але продовжив свою без...

¤ 
Заготуйте вітаміни влітку

Заготуйте вітаміни влітку

Що може бути жаданішим у спеку, ніж прохолодний фруктовий салат або коктейль із морозива і свіжих ягід? Таке п...

¤ 
Із дітьми за кордон.

Із дітьми за кордон.

Які документи потрібні?

Їдучи у відпустку з дітьми, важливо подбати про всі дрібниці заздалегідь. Особливо, якщо ви збираєтесь перети...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Смертельне зіткнення: один водій згорів, інший – у реанімації [874] (52)
2. У Рівному підпалили автомобіль [874] (48)
3. На Дубенщині внаслідок ДТП загинув молодий чоловік [874] (48)
4. На Сарненщині понад півсотні осіб влаштували бійку [874] (46)
5. У Млинові двоє підлітків обікрали крамницю [874] (46)
6. Військові постраждали у ДТП на Рівненщині [874] (45)
7. Як зробити розчин для мильних бульбашок власноруч [874] (44)
8. Плантацію конопель знищили у жителя Здолбунова [874] (43)
9. Медичний коледж у Рівному став медичною академією [872] (39)
10. Як почистити золото в домашніх умовах? [874] (31)
11. В «Сигналі» боролися за спортивні нагороди [874] (31)
12. Розклад руху автобусів [253] (30)
13. Високі грядки прикрасять город та збільшать врожай [874] (29)
14. В Гощанський район завітало «Олімпійське літо» [874] (29)
15. Учасниками спортивних заходів до Дня молоді стали понад 10 тисяч жителів області [874] (29)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Із дітьми за кордон. (21)
2. Їжа із наслідками… (20)
3. ГРИБНИЙ СЕЗОН (18)
4. Пільговики Рівненщини продовжують оздоровлюватись (18)
5. Як збільшити врожай за допомогою дешевих ліків (16)
6. «Верес» вистояв у Вінниці (16)
7. В «Хрінниках» визначили найшвидших та найсильніших (15)
8. Вбив односельчанку, в якої винаймав кімнату (15)
9. Персиковий реліш (15)
10. Фосфор - пожива для кісток і мозку (15)
11. Володимир Кличко розійшовся з Хайден Панетьєррі (15)
12. За спеціальне використання лісових ресурсів на Рівненщині сплачено понад 42 млн. грн. (15)
13. Солодкі гроші: (14)
14. Кумовий «совєтік» (13)
15. Відстріляють по 5-10 диких тварин, аби ліквідувати джерело сказу (11)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс