Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №392 від 16.04.2009p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Жовтень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Листопад 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


#До свята

Традиції Великодньої паски

Традиції Великодньої паски

Майже по всій Україні Великодній хліб називають “паска”, у деяких регіонах побутують ще назви: “баби”, “калачі” і “золоті баби”. Паски мають різні розміри і форму. Вони бувають круглі, прямокутні, овальні, шестигранні.

Випікають паски з найкращих сортів пшеничного борошна. До тіста додають масло, олію, молоко, яйця, цукор, різні спеції (гвоздику, імбир). Звісно, кожна господиня випікає паску по-своєму. З покоління в покоління сотні років передаються секрети приготування паски.

У кожному домі перед тим, як випікати паску, господиня білила і прибирала хату. Сама вона чистенько вбиралася, одягала білу сорочку. З чистими і світлими думками, з веселим настроєм перед змішуванням паски молилася і просила Бога, щоб допоміг випекти добру паску. Пізніше замішувала тісто. Спекти добру паску вважалося найважливішою подією на Великдень, бо з того, якою вона спечеться, судили про долю всієї сім’ї.

Паски, як правило, випiкали в чистий четвер, i кожна господиня дотримувалася усталених звичаїв: пiч розпалювала полiнами, якi вiдкладала кожного четверга Великого Посту, пiдпалювала їх галузками освяченої верби, саджаючи паски, промовляли спе-цiальну молитву. В суботу жiнки фарбували крашанки в лушпиннi з цибулi. Крашанки дозволялось фарбувати в рiзнi кольори, але перевагу надавали червоному, який символiзував кров Iсуса Христа.

Рецепт самої звичайної паски дуже простий, але вимагає хорошого знання традицій.

Паска звичайна

Просіяти борошно. 300г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у теп-ле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.

Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год. На 6 скл. борошна - 2 скл. молока, 12 яєць, півсклянки масла, 1 скл. цукру, щіпка ванілі.

Шоколадно-лимонна

Для тіста:· 2,5 склянки борошна, 1 склянка води, 2 пакети сухих дріжджів, 8 яєць, 1 лимон, 1 склянка цукру, 1 склянка подрібненого мигдалю, 1 плитка гіркого шоколаду, півсклянки коньяку або рому, півсклянки сухого червоного вина, 2 ст. ложки вершкового масла, півсклянки апельсинових цукатів, гвоздика, половина чайної ложечки кориці.

Для помадки: 3 ст. ложки какао, 3 яєчних білки, півсклянки цукру.

Спосіб приготування тіста: дріжджі розвести в теплій воді. Додати борошно і замісити тісто. Поставити його на 2 години в тепле місце. Коли підійде, ще раз ретельно вимісити. Білки відділити від жовтків. Білки збити міксером, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Витиснути сік з лимона. У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром (коньяк), лимонний сік, цукати, корицю і гвоздику. Перемішати, влити білки і ще раз ретельно перемішати.

Форму для випікання змастити маслом. Викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посудини, так як буде підніматись). Пекти в добре розігрітій духовці при температурі 1600 С, впродовж 60-90 хвилин.

Приготування помадки: білки збиваємо міксером до густої піни. Додаємо цукор і какао, все перемішуємо.

Бажаємо всім миру, любові, злагоди, достатку, радісних Великодніх свят і смачної паски!!!

16.04.2009


Переглядів: 1077

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 836 від 16.11.2017p.
¤ 
Як зміцнити імунітет восени:

Як зміцнити імунітет восени:

4 дієвих способи, які вам сподобаються

Можна довго жалітись на погану погоду, холод та вічні застуди. А можна зміцнити власний імунітет і тоді осінь дійсно буде вам в радість!...

¤ Особливий погляд
«Вестагротех» завзято працює на молочний ренесанс в Україні

«Вестагротех» завзято працює на молочний ренесанс в Україні

Микола КОЗАКЕВИЧ: «Настав час виходити на світові продовольчі ринки не з сировиною, а з «паляницею»

За останні роки молочна галузь України переживає не найкращі часи. Причин цьому чимало: недостатня увага з боку держави, значне підвищення цін на електроенергію та паливо, яке впливає на ціну вироблен...

¤ 
Хто з Рівненщини отримає відстрочку від армії, вирішувала призовна комісія

Хто з Рівненщини отримає відстрочку від армії, вирішувала призовна комісія

На Рівненщині триває осінній призов на строкову службу. Всього до кінця листопада військкомати повинні закликати понад 300 новобранців у віці до 27 років. Більше половини призовників служитимуть у Збр...

¤ 
«Народний фронт» до виборів-2019 готовий

«Народний фронт» до виборів-2019 готовий

«Фронтовики» провели ГУЧНИЙ з’їзд

Здавалося б, банальна історія – партія провела з’їзд. Україна бачила сотні партійних заходів за час незалежності, проте цього разу спричинився справжній політичний фурор. 11 листопада півтисячі делега...






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (21900)
2. Розклад руху автобусів [253] (19768)
3. Моє місто - найкраще [427] (16380)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (11317)
5. Догляньте мене до смерті [278] (11258)
6. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (11088)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (10708)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (9176)
9. Душ для всіх [432] (8300)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (8255)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (7958)
12. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (7841)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (7808)
14. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (7735)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (7689)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Як зміцнити імунітет восени: (109)
2. Як пиво впливає на організм людини: (107)
3. Хто з ким «дружить» на городі (103)
4. Виростити розсаду без ґрунту (103)
5. «Ти зможеш, якщо зміг я!» знову на Рівненщині (99)
6. У Рівному вперше відбувся фестиваль з доджболу (99)
7. «Верес» U-21 – «Карпати» U-21 0:1 (98)
8. Євген Пасіч не зіграє у Запоріжжі, (96)
9. Рівненська дзюдоїстка отримуватиме стипендію Президента (96)
10. «Розминка від чемпіона» продовжує крокувати Рівненщиною (94)
11. Померла дочка Людмили Гурченко: причина смерті (90)
12. Відомо, хто буде новою ведучою «Орла и решки» (89)
13. Пиріжки як пух (89)
14. Чого соромиться історія: великі люди, які хворіли ганебними хворобами (88)
15. Як лікувати ячмінь народними засобами (86)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс