Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №392 від 16.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Перевірено на собі

Попрацювали руками, аби не боліла голова

Попрацювали руками, аби не боліла голова

Голова Рівненської обласної адміністрації Віктор МАТЧУК (на фото) таки дотримав свого слова. Як він і обіцяв місяць тому, керівники міста та області сіли в інвалідні візки, аби власноруч перевірити умови, створені для людей з фізичними вадами розвитку. Зокрема, наявність пандусів, кнопок виклику персоналу. За майже три години перебування у візках чиновники встигли перевірити дев’ять об’єктів.

Неприємності чекали на експериментаторів у приміщенні Рівненської обласної медико-соціальної експертної комісії, міських БТІ та управлінні житлово-комунального господарства. Табличкою з написом “Тимчасовий пандус знаходиться в роздягальні” зустріла гостей поліклініка “Північна”.

Першим на собі інвалідний візок випробував Віктор Матчук, хоча змайстрований пандус відповідав усім вимогам, проте заїхати в медичну установу керманич області не зміг - заважали високі пороги. “Ми будемо не в змозі зрозуміти тих людей до кінця, доки не випробуємо це все на собі”, - наголосив губернатор. Також пан Матчук додав, що бути інвалідом і жити із цим статусом дуже важко і неприємно, особливо у психологічному розумінні. Не вдалося без перешкод піднятися пандусом до будівлі й міському голові Рівного Володимиру Хомку, хоч він і намагався це зробити. Та й взагалі, жодний пандус із перевірених установ не відповідав встановленим вимогам. У свою чергу голова Рівненського міського товариства інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату Петро БУТКЕВИЧ, який супроводжував наших чиновників, поскаржився на те, що саме в Рівному для інваліда дуже важко обходитися без сторонньої допомоги, це місто унеможливлює і так важкий для цих людей рух. “У Рівному практично немає місць, де інвалід міг би пересуватися самотужки ”, - ремствує пан Петро.

Останнім маршрутом можновладців став центр оптової торгівлі “МЕТРО”. Він і став тим єдиним прикладом європрактики, яку так і не можуть втілити в життя обласні комунальні підприємства.

Відтак, підсумувавши наслідки робочої поїздки, Віктор Матчук та Володимир Хомко не ховаються від цих проблем і не відкидають аксіоми про те, що вони є. Ведучи відлік з цього дня, керманичі поставили ультиматум: до 15 травня відвідані ними об’єкти мають бути облаштовані нормальними пандусами, а також повинен бути забезпечений безперешкодний доступ до будівель особам з обмеженими фізичними можливостями. “Якщо ж ці речі не будуть виконані - летітимуть чиїсь “голови”, - запевнив губернатор.

16.04.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 16.04.2009p. 
На головну сторінку