Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №392 від 16.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виставка

Великдень душі

Нещодавно у відділі мистецтв Рівненської державної обласної бібліотеки відбулося урочисте відкриття виставки декоративно-ужиткового мистецтва “Великодня писанка”, а саме - творчих робіт Наталії Дребот, Вікторії Степанюк та Олександра Степанюка (писанкарство), Леоніда Гринбокого (керамічна писанка) - м.Рівне, Любові Стельмашук (художнє вишивання) с.Крупове Дубровицького району.

Атмосфера панувала напрочуд святкова - адже всі учасники були у гарному національному вбранні, а відкриття розпочалося з виступу фольклорного гурту “Веснянка”, дзвінкі голоси якого налаштували на відповідний лад.

Мистецтво писанкарства - особливий засіб духовного спілкування людей. Його витоки сягають періоду культури Трипілля і пов’язані з язичницьким культом прославлення вічного закону життя та смерті, весняного пробудження на землі. Писанка – це мініатюрний символ життя, в якому криється таїна будови світу та руху небесних світил. Саме тому правильно написана писанка вважалася універсальним талісманом, і зміни в орнаменті не допускалися, оскільки тоді вона втрачала свою магічну силу.

Троє учасників - митці Дребот, Степанюк та Гринбокий - викладачі Рівненської дитячої художньої школи. Як мали нагоду переконатися відвідувачі, вони володіють новими техніками писанкарства (наприклад, “білим по білому”), а керамічні яйця, виготовлені Леонідом Гринбоким, за словами директора школи Анатолія Мартиненка, - “нічим не гірші від Фаберже”.

І хоча колись писанкарством традиційно займалися жінки, усіх вразили роботи наймолодшого учасника - 9-річного Сашка Степанюка. Вони виконані настільки майстерно, що просто неможливо здогадатися, що розпис зроблено дитячою рукою.

А ще з вуст гостей невпинно звучало: “шедеври”, “крок наближення до Бога”, “майстри високого класу” тощо.

Отже, якщо бажаєте помилуватися вишуканою вишивкою, неповторними барвистими орнаментами писанок та оригінальними величезними керамічними яйцями з дивовижними рельєфами, - завітайте на виставку, яка діятиме до 30 квітня цього року.

16.04.2009Наталя ПАШИНСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 16.04.2009p. 
На головну сторінку