Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №221 від 05.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На злобу дня

Газова проблема відгукнулася на «Рівнеазоті»

Проблема з постачанням газу, яка виникла в Україні з першого ж дня нового 2006 року, торкнулася і найбільшого в Західному регіоні хімічного підприємства - ВАТ «Рівнеазот». І це цілком логічно - адже в собівартості всієї продукції, яка виробляється тут, вагома частка (до 70 відсотків) належить енергоносіям.

Наприкінці грудня 2005 року «Рівнеазот», вболіваючи за безперебійне постачання газу на підприємство, перерахував ДК «Газ України» 5 мільйонів гривень. Отож, рівненські хіміки вправі були очікувати, що їх стабільній роботі ніщо не завадить. На жаль, з 1 січня підприємству доведено ліміти на газ в об'ємі 37,5 тисячі кубометрів за годину (для нормальної роботи всіх структурних підрозділів цей показник мав би складати 60 тисяч куб.м/год.). Внаслідок цього, «Рівнеазот» змушений був зупинити роботу цехів, або ж зменшити їх навантаження. Зокрема, станом на 3 січня, як повідомив заступник головного інженера з виробничих питань Володимир КОВАЛЕНКО, повністю припинив роботу цех складних мінеральних добрив, який займається випуском вапняково-аміачної селітри. Окрім того, два агрегати в цеху аміаку-2 розвантажено до пускових навантажень, зупинено роботу двох з п'яти агрегатів у цеху слабкої азотної кислоти, виробництво традиційної аміачної селітри зменшено до 11 замість можливих 14 тисяч тонн. Зупинено також один із турбогенераторів в котельному цеху, внаслідок чого виробництво електроенергії на підприємстві зменшилося на 5 мегават.

Якщо газова проблема й надалі вирішуватиметься в негативному руслі, це може призвести до повної зупинки підприємства, яке, як відомо, більш ніж наполовину, наповнює міський бюджет, на 16 відсотків - обласний. А це означає, що до безробіття 5,5 тисяч рівненських хіміків може додатися повторення історії з довготривалими затримками у виплаті пенсій та заробітних плат працівникам бюджетної сфери; та й зупинка очисних споруд обернулася б, без сумніву, великомасштабною екологічною катастрофою для мешканців Рівного та навколишніх сіл.

Зрештою, це - далеко не повний перелік сумних наслідків можливої зупинки заводу. Добрива «Рівнеазоту» купують трудівники села не тільки Рівненщини, а й багатьох інших областей України.

Тож, аби напровесні земля не залишилася без гранул родючості (а ми всі - без хліба та овочів), варто місцевій владі докласти всіх зусиль, аби постачання газу «Рівнеазоту» було безперебійним і в ПОВНОМУ обсязі.

Стабільну ж роботу рівненських хіміків адміністрація підприємства забезпечить сама.

05.01.2006Світлана БЕРЕЗА, начальник прес-служби ВАТ «Рівнеазот»



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2006p. 
На головну сторінку