Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №393 від 23.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Реформа

Медицину України треба рятувати

Минулого вівторка на Рівненщині побувала народний депутат України (фракція БЮТ), заслужений лікар України Раїса СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО. Під час зустрічі з працівниками охорони здоров’я та страхової медицини Рівного й області вона презентувала власний законопроект “Про державне медичне страхування”.

Народний депутат зауважила, що медична галузь потребує докорінних змін. Адже попри те, що минулого року на потреби медицини з держбюджету виділили 41 мільярд гривень, якісних зрушень у галузі не помітно. Відтак потрібно перейняти найкраще з світового досвіду - страхову медицину. Саме такий механізм вирішення проблем у медичній галузі передбачає запропонований законопроект, який, до речі, входить у “антикризовий пакет”.

Якщо він буде прийнятий, то вже з 1 січня 2010 року три категорії українців отримають індивідуальні медичні поліси, фінансове забезпечення яких відбуватиметься з державного бюджету. Це - вагітні жінки, діти та молоді люди до 23 років, а також пенсіонери. Поряд із коштами з держбюджету, кожен працюючий громадянин буде сплачувати 5-7 відсотків від власного заробітку на рахунок індивідуального медичного полісу. Причому кошти ці акумулюватимуться за вибором пацієнта - насамперед за принципом місця проживання. Таким чином ми позбудемося принципу “централізованих закупівель” - від інсулінових препаратів до обладнання, а керівництво медичних закладів самостійно плануватиме необхідні видатки.

За умов ефективного її функціонування медична галузь позбудеться головної проблеми - безгрошів’я, а лікарі отримуватимуть заробітну плату в 3-5 разів вищу, аніж дотепер.

23.04.2009Про це повідомив аналітично-інформаційний відділ Рівненської обласної ради



Рівне-Ракурс №10 від 23.04.2009p. 
На головну сторінку