Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №394 від 30.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сторінками історії

Ніхто не забутий, ніщо не забуте

Ніхто не забутий, ніщо не забуте

З часу подій, які відбулися в урочищі Сосонки, що розташоване неподалік Рівного, минуло 68 років. Шостого листопада 1941 року німецькі окупанти несправедливо розстріляли там 17,5 тисячі євреїв.

Події того страшного дня ще й досі навіюють жах і заставляють холонути кров у жилах. Напередодні дітям, жінкам і людям похилого віку наказали зібратися у Грабниках, а потім повели до Сосонок. Там євреїв вишикували вздовж завчасно підготовлених могил і почали розстрілювати. На дітей не вистачило куль, тому їх похоронили живцем. Довго ніхто не згадував про ті злощасні події. Лише після здобуття незалежності міська влада Рівного дала добро на облаштування меморіального комплексу.

Сьогодні ситуація, яка складається навколо меморіального комплексу, бажає кращого. Як зазначив директор Рівненського єврейського благодійного фонду “Хесед-Ошер” Геннадій ФРАЄРМАН: “Урочище стало наживою для “чорних археологів”, які шукають у захованнях золото. Вандали витягують із могил тіла розстріляних, і, знайшовши чи не знайшовши золото, просто розкидають їх довкола”.

Учні НВК №2 школи-ліцею, щоб привернути увагу навколишніх до проблем урочища Сосонки, днями презентували проект “Краплина людської доброти”. Вони також проводять активну пошукову роботу по вивченню історичного минулого рідного краю уже протягом кількох років. Наразі школярі запрошують до співпраці кожного небайдужого до події того листопадового дня. А вже у першу неділю травня відбудеться мітинг скорботи біля меморіалу, приурочений 68-ій річниці трагедії.

30.04.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2009p. 
На головну сторінку