Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №394 від 30.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#“Громадськість проти раку”

Обстеження на муляжах молочної залози

Галина КУЛЬЧИНСЬКА: “Нас чоловіки люблять гарними та здоровими!”

Найпоширеніша форма раку серед жіноцтва – злоякісна пухлина молочної залози. І це прикра всесвітня тенденція. Задля зменшення захворюваності розробляються спеціальні програми, метою яких є профілактичні обстеження та рання діагностика раку молочної залози. У Рівному, яке входить до п’ятірки українських міст за поширеністю раку молочної залози, минулого тижня відбулася тематична зустріч лікарів-онкологів із громадськістю міста щодо питань профілактики онкологічної патології.

Заступник міського голови Рівного Галина КУЛЬЧИНСЬКА (на фото) схвально поставилася до такого вкрай важливого заходу, позаяк добре знає мислення рівнянок: вони дбайливіше ставляться до своєї зовнішності, аніж до власного здоров’я. Відтак пані Кульчинська попросила присутніх у залі жінок, молодих і старших, донести почуту з уст онкологів інформацію про підступну, хоча спершу безсимптомну патологію, до своїх подруг, колег і родичів, щоб запобігти найгіршому - смерті від раку молочної залози та раку шийки матки.

Саме рання діагностика дає змогу використовувати менш травматичні та інвалідизуючі операції заради не лише збереження фізичного та психічного здоров’я жінок, а й урятування життя, стверджує заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому Вікторія ПОКОЄВЧУК. На превеликий жаль, уторік діагноз на кшталт “рак молочної залози” рівнянкам поставили на тридцять відсотків більше, аніж у попередні роки. Відтак метою заходу “Громадськість проти ра-ку” є: збільшити показники виявлення онкопатології під час профілактичних оглядів жіночого населення Рівного, підвищити санітарно-освітній рівень жінок міста щодо методів діагностики новоутворень молочної залози та онкогінекологічних захворювань. Вже оголошено, що такі зустрічі відбуватимуться щороку, імовірно, як і цього разу, навесні.

А тим часом нашому жіноцтву конче треба раз, а то й двічі на рік, побувати на огляді в лікаря-гінеколога, не уникати профоглядів та навчитися робити самообстеження грудей. В одному з чисел Ракурсу Здоров’я, подаючи схему самообстеження, ми наводили промовистий факт- у Франції обстежувати молочні залози своїх дружин та подруг вчать і французьких чоловіків.

Нагадаємо: пухлини молочної залози належать до тих захворювань, які виникають внаслідок поєднаної дії багатьох причинних факторів - генетичних, конституційних, пов’язаних з особливостями харчування, впливом довкілля, соціально-економічних умов тощо. Однак визначальними серед них є гормональні фактори.

Щодо раку шийки матки, то цієї біди можна запобігти з допомогою вакцинації. Це допоки єдина пухлина, проти якої нарешті з’явилася вакцина. Утім, лікування також залежить від стадії виявлення...

30.04.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2009p. 
На головну сторінку