Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №222 від 12.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#«Сюрпризи» зимової пори

Якщо гриби ростуть не в лісі...

Якщо гриби ростуть не в лісі...

З настанням холодної пори року чимало людей вирушають на ринок, аби придбати пару нових черевиків. Більш забезпечені люди купують шкіряне взуття з натуральним хутром, а хтось вирушає за «обновкою» у «секонд хенд». Ось тут їх і можуть чекати неприємні сюрпризи, які в народі більш відомі як мікози, або грибки.

Як розповіла головний лікар Рівненського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру Наталія МАНЯК, грибкові захворювання - одна з найскладніших та найпоширеніших проблем у світі. За даними Всесвітньої організації здоров'я, ними хворіє кожен п'ятий житель планети.

- Грибки можна поділити на такі види: мікози шкіри, волосяної частини голови, гладкої шкіри, великих складок та мікози нігтів, - говорить Наталія Володимирівна. - Проблемними в лікуванні є мікози, зокрема мікроспорія, епідермофітія, руброфітія та глибокі мікози, які, пошкодивши шкіру, починають уражати м'язи. На щастя, населення нашої області досить рідко хворіє на глибокі мікози, а ось епідермофітія та оніхомікоз (ураження нігтьової пластини) - поширене явище. За даними вчених України, кількість людей із грибковим ураженням нігтів катастрофічно збільшується. Захворівши на таку недугу, людина відчуває дискомфорт, адже грибок руйнує ніготь, перетворюючи його на крихку пластинку. Проте діагноз може поставити лише лікар, тому що бувають різні ураження нігтів. Це і дистрофії, і ламкість при авітамінозі та цукровому діабеті. Часто люди ігнорують хворобу, а за таких умов може виникнути мікотична екзема, при якій грибок проникає не лише у нігті та шкіру, а й у кістки.

- Ви згадували про мікози шкіри. Де ними можна заразитися, і що сприяє їхньому розповсюдженню?

- Вони можуть знаходитися будь-де. Таке захворювання можна отримати у ванні, лазні, сауні, у застійних водоймах. Одним із найпоширеніших способів зараження грибковим захворюванням є взуття із «секонд хенду». Перед тим, як взути такі черевики, їх треба ретельно почистити та продезінфікувати. Це можна зробити в домашніх умовах: слід обробити взуття формаліном, замотати в целофановий пакет і залишити герметично закритим на кілька годин. Заразитися можна і від людини, у якої є грибок, адже це контагіозне захворювання. Проте все залежить від загального стану організму та від дотримання особистої гігієни. Важливо також, чи не має людина хронічного соматичного захворювання чи хвороби шлунково-кишкового тракту. Грибок в організм може потрапити і при травмуванні, коли на тілі або нігті є рана.

- Які клінічні прояви грибкових захворювань?

- Кожне із них проявляється по-різному, проте, здебільшого, уражаються міжпальцеві складки кистей рук та стопи. Шкіра починає свербіти, з'являються почервоніння і мікротріщинки. При складніших формах приєднується супутня інфекція. В людини може підвищуватися температура тіла, а грибок, окрім стопи, розповсюдиться на інші ділянки шкіри. Більш небезпечні рубромікози, які вражають гладку шкіру. Знову ж таки, спостерігається почервоніння, утворюються чітко обмежені вогнища ураження, на яких можуть виникати папульозні та везикульозні висипання і значне лущення. Такі ураження шкіри складніше піддаються лікуванню. Отож, якщо у вас виникли підозри, не займайтеся самолікуванням. Зверніться до спеціаліста, який правильно поставить діагноз та призначить найбільш ефективне лікування.

12.01.2006Наталія МОРОЗЮК



Рівне-Ракурс №10 від 12.01.2006p. 
На головну сторінку