Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №398 від 29.05.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#1 червня - День захисту дітей

Рівненських випускників до шкіл повезуть на “Тойотах”

Рівненських випускників до шкіл повезуть на “Тойотах”

21 травня в актовій залі Рівненського спеціального дошкільного дитячого будинку було людно і гамірно. Повітряні кульки, мильні бульбашки, живі квіти, яскраві декорації - це ще неповний перелік того, що підготували вихователі та діти на випускний бал.

…Під ніжні акорди вальсу в чарівних бальних сукнях і в строгих класичних костюмах на паркеті з’являються… діти. Їм хочеться багато чого сказати перед тим, як назавжди зачинити двері закладу, в якому вони провели чотири роки. “У дітей такого свята не було ніколи, прощавай, наш дитбудинок, здрастуй, школо!”

У піснях, театралізованих постановках, віршах і частівках можна було відчути теплоту кожного сказаного слова на адресу дитячого будинку, в якому ці дітки провели незабутні роки, відчувши щирість і турботу, на адресу наставників, які навчили їх любити життя та людей.

Розчулило присутніх і вітання найменших вихованців закладу, особливо, Софійки, якій не виповнилося і року.

- Цьогоріч 18 дітей залишають теплі та затишні стіни закладу, - розповідає директор дитячого будинку Алла ЯРМОШЕВИЧ. - Наш персонал доклав максимум зусиль, аби це свято пройшло просто і невимушено.

Та яке ж свято без подарунків?! Незабаром за кошти обласної ради у закладі з’явиться новий спортивний інвентар, а випускники підуть до школи з новими рюкзаками, повними шкільного приладдя, які подарували представники обласної влади та прокуратури.

А директор “Тойота-центру” пан Сергій взагалі запропонував доставити випускників до їх наступних навчальних закладів на автомобілях марки “Тойота”.

- Немає більш почесної та правильної справи для дорослих, ніж допомагати дітям, забезпечуючи їх веселе та безтурботне дитинство, - зазначив депутат Рівнеради Сергій ПАЛАДІЙЧУК. - Те, що роблять вихователі цього закладу, важко переоцінити.

- Зазирніть у очі таких дітей, вони не обманюють, - стверджує головний спеціаліст Міністерства освіти та науки України, яка курує напрямок інтернатних закладів Ольга ШИЛЯН. - Тільки-но я дізналася, що в Рівному відбуватиметься таке дійство, відразу приїхала.

Потреби цих дітей змінюються з роками, оскільки змінюється суспільство, то, відповідно, і ситуації, в які потрапляють діти. Але Міністерство намагається скоординувати і свою роботу, і закладів таким чином, щоб якомога більше задовольнити потреби дітей. Їх у десятки разів більше, ніж можливостей. Однак добро, тепло і ласка залишаються незмінними постулатами.

На сьогодні навчальні заклади можуть навчати та утримувати дітей, серед них дитячі будинки - найкращий варіант.

За словами начальника управління освіти та науки Рівненської облдержадміністрації Івана ВЄТРОВА, кошти на утримання дітей у таких закладах виділяються стовідсотково. При цьому зважають і на спеціалізацію. У Ясениницькому дошкільному дитячому будинку, закладах для дітей з ДЦП, вадами слуху, зору - зовсім різне утримання.

Потрібно віддати належне і харчуванню, яке є на високому рівні. Якщо п’ять років тому на харчування однієї дитини виділяли 3-4 гривні, тобто, воно було недостатнім, то зараз - 25-27 гривень.

Однак…

- Кількість дітей, позбавлених батьківського піклування, щороку збільшується, - з сумом констатує помічник прокурора Рівненської області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Ольга КРОТ. - А дитяча бездоглядність є найактуальнішою проблемою. Сьогодні на обліку перебуває 2290 неблагополучних сімей, і їх кількість невпинно зростає. Кожен рік працівники органів виконавчої влади і прокуратури змушені йти на такий репресивний захід, як вилучення дитини із сім’ї.

Однозначно, що найкращим видом виховання є родина, тому в разі відсутності якихось родичів ми намагаємося віддати дитину на виховання у прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу. У будь-якому випадку влада має “дійти” до кожної дитини та виступити гарантом її майбутнього.

На території Рівненської області знаходиться 19 інтернатів, у яких виховується більше 3-х тисяч дітей. У переважній більшості це діти, які стали сиротами при живих батьках. А ті, між іншим, і не поспішають забирати своїх кровинок.

Задля безпеки майбутнього покоління прокуратура вносить подання та приписи в органи виконавчої влади щодо своєчасного виявлення тих дітей, що потребують допомоги. Адже їх подальша адаптація у нашому суспільстві не менш важлива, ніж гарантія нормальних, відповідних умов проживання.

Ніхто не знає, як складеться життя сьогоднішніх випускників через декілька років. Однозначно, від себе, скажу одне: та терплячість, якої вчать у цьому закладі, допоможе їм подолати чимало життєвих негараздів.

“Допомогти зробити перший крок,

Допомогти засвоїти уроки,

Допомогти урозумінні світу

Без нас, дорослих, неспроможні діти”.

•“Коли виросту, я стану Президентом нашим, відміню, що дітям треба їсти кашу”.

•“ - Я піду на ферму. - Будеш ти доярка? - Переплутала, у фірму, буду секретарка”.

•“Я боксером хочу бути, славу, як Клички, здобути”.

29.05.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2009p. 
На головну сторінку