Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №222 від 12.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#І гарно, і корисно!

Не викидайте ялинку після свят

Не викидайте ялинку після свят

До закінчення новорічних свят залишилося кілька днів. Збираєтеся прибрати ялинку, яка милувала око і дарувала чудовий аромат впродовж кількох тижнів? Не поспішайте викидати новорічну красуню, адже вона має безліч цілющих властивостей. Зібрані голочки ти бруньки використовуйте для оздоровлення.

* Відвар ялинових бруньок застосовуйте при застуді, запаленні верхніх дихальних шляхів, бронхітах, ревматизмі й шкірних захворюваннях. 10 грамів бруньок залийте склянкою гарячої води. Витримайте на киплячій водяній бані 30 хвилин або в термосі 45-60 хвилин. Потім охолодіть, процідіть і пийте відвар по одній третині склянки 2-3 рази на день після їжі.

* Ялинова хвоя має протизапальну, протимікробну, потогінну, знеболювальну, жовчогінну, сечогінну дію. Завдяки великій кількості аскорбінової кислоти, каротину й хлорофілу регулює обмін речовин, поліпшує кровотворення.

* Настій ялинових шишок застосовують для інгаляцій і полоскань при ангіні, хронічному тонзиліті, ларингіті, фарингіті, бронхіті, пневмонії, гаймориті, риніті. Подрібнені ялинові шишки залийте кип'яченою водою у співвідношенні 1:5, варіть 30 хвилин, помішуючи, настоюйте 15 хвилин, процідіть через 3 шари марлі. Для інгаляцій настій підігрійте до 60-80 градусів і використовуйте 20-30 мл на одну процедуру для дорослих.

* Лікуючи гнійні рани та виразки на шкірі, застосовуйте мазь такого складу: візьміть порівну подрібнену ялинову смолу, жовтий віск, соняшникову або конопляну олію, підігрійте на вогні, змішайте, використовуйте після охолодження.

* Із хвої можна приготувати чудовий вітамінний настій. Розітріть у ступці гілки хвої з невеликою кількістю холодної кип'яченої води. Потім долийте стільки води, щоб співвідношення гілок хвої і води становило 1:10. Розчин трохи підкисліть лимоном або лимонною кислотою, прокип'ятіть 20-30 хвилин, настоюйте 3 години, процідіть і вживайте як загальнозміцнювальний засіб 2 рази на день після їжі по половині або одній третині склянки.

12.01.2006



Рівне-Ракурс №10 від 12.01.2006p. 
На головну сторінку