Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №398 від 29.05.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Багатство краю

У мисливських угіддях тиша, але робота в Рівненському лісгоспі – кипить

У мисливських угіддях тиша, але робота в Рівненському лісгоспі – кипить

ДП “Рівненський держлісгосп” не лише знаходиться в басейні річки Горинь, а ще й поблизу Рівного, що й обумовлює проблеми, які створюють недбайливі відпочивальники, і не лише у весняно-літній період. Адже найменший пікнік, і навіть кинутий недопалок можуть призвести до пожежі, а сміття, залишене під деревами, заважає їм рости.

Але, попри це, працівники лісгоспу збагачують наш край новими оазисами чистоти у вигляді нових насаджень, та щодня ретельно перевіряють, щоб жодне дерево не лишилося поза увагою.

Рівненський держлісгосп створений у 1992 році, а от перше лісовпорядкування на цій території почали проводити ще в 1927 році. І дерева росли, гідно наповнюючи лісовий фонд України.

- Цьогорічне заліснення ми провели на 116 гектарах землі, з них 20 гектарів віддали під захисні насадження, - розповідає інженер лісового господарства ДП “Рівненський лісгосп” Павло РОМАНЮК. - Зараз, коли посадки немає, працівники лісгоспу проводять рубки формування та оздоровлення насаджень. За молодими деревами лісники доглядають ручним та механізованим ( за допомогою кущорізів) способами. Серед дерев віком до 10 років проводиться освітлення, до 20 років - прочищення, від 20 до 40 років - прорідження, від 41 і вище - прохідні рубки.

Наш лісгосп можна назвати унікальним, тому що породи, якими засаджена територія, найрізноманітніші - від сосни до осики. Якщо ж говорити в загальному, то хвойними деревами заліснено - 7,4 тис. гектарів, твердолистяними - 5,7 тис. гектарів, м’яколистяними - 4,5 тис. гектарів площі. Тим більше, що посівам сприяють ґрунтові та кліматичні умови розташування лісгоспу.

Тішить працівників ДП “Рівненський лісгосп” і той факт, що територія їх лісгоспу щороку збільшується. До неї додаються еродовані землі несільськогосподарського призначення, на яких вже незабаром з’являться нові пагінці майбутнього лісу.

Проблем із залісненням в лісгоспі немає, адже більш як 2,5 гектара площі займають розсадники. З-поміж великої кількості основних лісоутворюючих порід можна побачити і декоративні деревця, які використовуються для озеленення.

Піклуються тут і про братів наших менших - звірів та птахів.

- Зараз у мисливських угіддях тиша, - доєднався до розмови провідний мисливствознавець ДП “Рівненський лісгосп” Степан ШЕРШУН. - Справа у тім, що протягом березня-червня дикі тварини (свині, олені, косулі, зайці тощо) виводять потомство, а пернаті - гніздяться. У цей період не лише не можна полювати, але й пускати собак у лісові масиви. Ви ж розумієте, скільки зайвих клопотів може завдати звірям та птахам один пес.

У грудні, переважно методом прогону, проводимо облік тварин. Умовно кажучи, на окремій території проганяємо звірів, після чого виводимо середній показник їх кількості по всій площі лісгоспу. Є підгодівельні майданчики, куди висипаємо жолудь, зерно, кукурудзу, сіно тощо.

- А браконьєрів багато?

- Вистачає. Якщо є звір, то є і браконьєри. Зазвичай вони намагаються вполювати кабана чи лося - великого звіра. Косулі й зайці їх не дуже цікавлять. Капкани ставлять рідко, переважна більшість користується рушницями.

Тож ми, підключаючи міліцію, екологічну інспекцію, лісову охорону, бережемо ліс від непроханих гостей.

- Як мисливцям потрібно готуватися до нового сезону?

- По-перше, слід підготувати необхідну документацію: обміняти картки обліку добутої дичини та порушень правил полювання. По-друге, перевірити, в якому стані дозволи на право зберігання та носіння мисливської зброї. По-третє, оформити паспорти на мисливських собак, якщо їх будуть залучати на час полювання.

- Які покарання чекають на тих, хто порушить мисливські правила?

- Передбачені штрафи від 2 до 40 неоподаткованих мінімумів. І можу запевнити, що без покарання не залишиться жоден порушник.

І хоча проблем у лісників багато, найбільшої шкоди лісу завдають звичайні відпочивальники. Зараз, коли починаються ягідний, грибний та, зрештою, купальний сезони, лісові володарі напоготові. Тут справа і в смітті, яке залишають після себе люди, і в пожежах, які часто трапляються з їх вини. Тож будемо сподіватися, що колись людина осягне: не сміти там, де живеш, - адже цього не роблять навіть тварини.

Територія ДП “Рівненський лісгосп” розташована у південно-східній частині Рівненської області, у басейні річки Горинь.

До складу ДП входить п’ять лісництв: Корчинське, Олександріївське, Любомирське, Здолбунівське та Корецьке.

Загальна площа - 19 754 гектари.

Площа, покрита лісом - 17 495 гектарів.

Переважаючі породи: сосна, дуб, осика, береза, вільха.

29.05.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2009p. 
На головну сторінку