Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №398 від 29.05.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абітурієнт-2009

Рівненський торгово-професійний ліцей

Рівненський торгово-професійний ліцей

“Криниця добра, і духовності сила, й проміння науки, що завжди світило”

Історія Рівненського торгово-професійного ліцею має багато цікавих і несподіваних поворотів долі. У червні 1997 року два училища різного профілю - СПТУ №9 (радіотехнічне) та ПТУ №15 (торгово-кулінарне) - були об’єднані в одне ПТУ-9. Через п’ять років заклад був реорганізований у ліцей, яким уже сім років керує незмінний директор СПТУ №9, а потім ПТУ-9, відмінник освіти України Віктор РУДИК (на фото).

- Середнє професійно - технічне училище №9 - розповідає Віктор Леонідович, - було створене у 1985 році з метою підготовки кваліфікованих робітників для Рівненського радіотехнічного заводу. Перше на Рівненщині училище такого профілю згодом стало одним із найпопулярніших в області. У радянські часи воно було удостоєно звання найкращого училища в системі Держпрофтех-освіти СРСР за 1988-1989 навчальний рік. За весь час роботи (до об’єднання з ПТУ №15 і після) наші викладачі та майстри практичного навчання підготували близько 24 тисяч молодих робітників.

- Вікторе Леонідовичу, фахівців якого профілю готує Ваш заклад?

- Ліцей готує спеціалістів за такими професіями:

• продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів;

• кухар, кондитер;

• пекар, мармеладник-пастильник, цукерник;

• бармен, офіціант, буфетник;

• радіомеханік з обслуговування та ремонту радіотелевізійної апаратури; радіомонтер приймальних телевізійних антен;

• секретар керівника, оператор комп’ютерного набору.

До послуг учнів 17 навчальних кабінетів, зокрема: обчислювальної техніки та інформаційних технологій, обладнаний 20 сучасними ПК та мультимедійним екраном; офісної техніки та машинопису; радіоелектроніки; спецтехнології телебачення; пекарського виробництва та кулінарії; товарознавства; психології та профетики; радіомонтажна та радіоремонтна майстерні; лабораторії кулінарії та кондитерського виробництва; навчальний бар для офіціантів і барменів. Є спортивний комплекс, актовий зал та гуртожиток.

- Які новинки в організації навчального процесу сприятимуть наближенню підготовки ліцеїстів до реальних умов їх майбутньої роботи?

- Для поліпшення якості підготовки працівників сфери обслуговування плануємо створити ресторанно-лабораторний комплекс. До складу комплексу уві-йдуть зал ресторану, зал для відпочинку та кухня-лабораторія кулінарії з підсобними приміщеннями. Такі навчальні ресторани успішно працюють на базі Львівського вищого професійного училища ресторанного сервісу та туризму й Івано-Франківського вищого професійного училища готельного сервісу і туризму. Також підготували матеріали для отримання ліцензії на підготовку працівників готельного бізнесу (покоївка, чергова по поверху, кастелянка). Базою для навчання має стати реконструйований під міні-готель на 6-8 номерів перший поверх колишнього гуртожитку.

- Чи вплинула криза на професійну орієнтацію випускників середніх шкіл Рівненщини?

- З одного боку, через економічні негаразди не всі сім’ї можуть забезпечити своїм дітям доступ до вищої освіти, а з другого, - час показав, що випускникам вишів стало важче влаштуватися на роботу за фахом, вони, як правило, перші кандидати на скорочення. Порівняно з ними випускники державних професійних училищ, попри певне згортання сфери обслуговування, мають кращі шанси на працевлаштування і збереження своїх робочих місць. Та й навантаження на батьківський гаманець у наших учнів набагато менше, адже майже всі витрати на утримання професійно-технічних навчальних закладів узяла на себе держава. Однак це не применшує зна-чення профорієнтаційної роботи. Ми постійно проводимо зустрічі з учнями шкіл міста, Дні відкритих дверей, беремо участь в ярмарках професій та Днях професійної освіти в міському парку культури та відпочинку ім. Шевченка, тісно співпрацюємо з регіональними засобами масової інформації.

- Чим ще може привабити торгово-професійний ліцей потенційних вступників?

- У ліцеї створено всі умови для їх фізичного і творчого розвитку. 133 учні займаються в семи спортивних секціях: з баскетболу, волейболу, легкої атлетики, кульової стрільби, шахів, настільного тенісу та мініфутболу. Любителі художньої самодіяльності можуть вдосконалювати свою майстерність як у вокально-інструментальному ансамблі, так і в ансамблі сучасної естрадної пісні та фольклорному. Ліцеїсти також охоче відвідують гуртки в’язання, технічної творчості та кінофотогурток.

Традиційними стали у нас професійні конкурси, творчі звіти з професійної майстерності, конкурси “Шукаємо таланти”, “Міс ліцею” та інші. Протягом останніх семи років команди ліцею займають призові місця в комплексних спартакіадах м.Рівне, у своїй підгрупі і в спартакіадах області серед професійно-технічних навчальних закладів. Ліцеїсти завоювали велику кількість грамот і призових кубків. Щорічно проводимо масові спортивні заходи, приурочені до Дня фізичної культури і спорту, 8 Березня, а також туристичні походи й екскурсії.

Рівненський торгово-професійний ліцей

33027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13;

тел.: (0362) 23-72-09, 23-70-75, 23-72-18.

29.05.2009Олесь ДУБОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2009p. 
На головну сторінку