Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №398 від 29.05.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Пилкова інтоксикація

Пилкова інтоксикація

Буяє весна. Нарешті тепла й сонячна. Здається, можна радіти й тішитися життям. Проте не всім людям від цього добре. Навесні і влітку, коли переважна більшість намагається оздоровитися, відпочити й насолодитися недовгим теплом, є значна частина людей, змушених звертатися за медичною допомогою у зв’язку з симптомами алергії, причиною якої є цвітіння рослин. Чому алергію називають хворобою цивілізації та про симптоми, які її супроводжують, розповідає дільничний терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Оксана ВОЙТЮК:

- Пилкова алергія, або ж поліноз - алергійне захворювання, викликане неадекватною реакцією імунної системи людини на пилок. Пилок із навколишнього середовища осідає на слизових оболонках носа, очей і ротової порожнини, потрапляє у бронхи, контактує зі шкірою, відтак у чутливих осіб з’являються симптоми алергії. Неухильне зростання полінозу пов’язане з багатьма чинниками: поганим довкіллям, соціальними та сімейними стресами, несприятливими умовами життя, генетичними факторами, шкідливими звичками, споживанням генетично змінених продуктів, а ще - повсюдним використанням засобів дезінфекції в побуті та застосуванням гербіцидів у сільському господарстві. Нині 25 відсотків українців страждає від полінозу.

Під час сезонного загострення стан полінозу нагадує застудний, але температура переважно нормальна. У розпал хвороби можуть бути помітні симптоми, притаманні “пилковій інтоксикації”: дратівливість, стомлюваність, відсутність апетиту, схуднення і навіть депресія. Клінічні прояви захворювання об’єднують симптоми алер-гічного риніту, алергічного кон’юнктивіту, бронхіальної астми, атипічного дерматиту, рецидивуючої кропив’янки.

- Цьогорічна холодна весна призвела до того, що люди чи й не дотепер не можуть одужати: кашляють, чхають та шмаркають. А тут ще й полінози доєдналися. Що таке алергічний риніт?

- Алергічний риніт - одне з найпоширеніших захворювань у дітей і дорослих. У 80 відсотків осіб з алергічним ринітом (АР) перші симптоми з’являються у віці до 25 років. Пік хвороби зазвичай припадає на найпродуктивніший період життя людини - 15-44 роки.

Є думка вчених, що за появу алергії відповідають спеціальні гени - атопії. Саме вони викликають нестандартну реакцію організму на якийсь подразник. Свербіння, нежить і сльозоточивість очей - ці алергічні симптоми часто приймають за простудні, що й ускладнює завдання лікарів. Клінічні прояви АР характеризуються чотирма, так би мовити, класичними симптомами: свербінням у носі, чханням, напади якого найчастіше бувають вранці; закладенням носа та водянистими виділеннями з нього. Понад те, нерідко до основних симптомів приєднується головний біль, втрата нюху, явища кон’юнктивіту. Іноді пацієнти скаржаться на відчуття розпирання й болю в додаткових пазухах носа, вухах, зниження слуху, зміну голосу, носові кровотечі, часті фаринголаренгіти. При цьому відбувається зниження уваги та працездатності, відтак суттєво погіршується якість життя.

- Випадок з життя. Одна рівнянка ранньою весною виїжджала до родини в Сибір, де весна приходить значно пізніше, й поверталася сюди влітку, коли відцвітали бузок, жасмин та акація. Цій жінці так дошкуляв поліноз, що не допомагали жодні пігулки. Правда, колись не було стільки препаратів від алергії.

- Неадекватне лікування АР може призвести до появи або загострення бронхіальної астми. Високий ризик трансформації алергічного риніту в бронхіальну астму вимагає своєчасного звернення до лікаря і призначення високоефективних препаратів, які впливають на весь каскад алергічних реакцій як у ранній, так і в пізній формах. Тому програма лікування при алергічному риніті передбачає усунення або обмеження контакту з алергеном й створення гіпоалергенного побуту, а також гіпоалергенної дієти; раціональної фармакотерапії, себто базисної протизапальної та симптоматичної терапії та, звісно ж, імунотерапії. Визначити, на що саме у людини алергія, можна за допомогою спеціальних скрин-тестів.

29.05.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 29.05.2009p. 
На головну сторінку