Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №402 від 26.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Оздоровлюємось

“Зубна” дієта влітку

“Зубна” дієта влітку

Сьогодні відвідування зубного лікаря не лякає нікого. Стоматологи докладуть максимум зусиль, щоб зберегти наші зуби, надати їм правильну форму, відбілити та зміцнити. Але без своєчасної профілактики всі наші старання будуть даремними. Проте можна ввести у щоденний раціон невеликі зміни та доповнення, і шанси надовго зберегти гарну посмішку помітно збільшаться. Отже, варто уникати:

• Одночасного вживання гарячих і холодних страв.

• Надто гарячих і надто холодних страв та напоїв.

• Проб твердої їжі “на зубок”.

Хоча “тренувати” зуби грубими продук-тами все-таки необхідно: тверді волок-на овочів і фруктів добре очищають проміжки між зубами і масажують ясна. Окрім того, потрібно ввести в раціон певні продукти.

Кисломолочні продукти

Це чудове джерело кальцію, дефіцит якого в організмі призводить до руйнування зубів. Сир, кефір, ряжанка, йогурт, молоко, сметана - хоча б один із цих продуктів має бути в щоденному меню.

Фрукти

Практично всі фрукти корисні для зубів. Кращі з них - яблука, диня, грейпрут, фейхоа і хурма. Вони містять величезну кількість вітамінів та мінералів, здатних утримувати кальцій в організмі. Крім того, вони забезпечують нормальне кропостачання тканин пародонта та зубів.

Овочі та зелень

Корисні для зубів салати з зелених овочів, наприклад, з білокачан-ної та цвітної капусти, огірка, салати і городніх трав. Виключення - щавель, який потрібно вживати в помірній кількості. Треба їсти якомога більше зелені, особливо, петрушки (у ній є багато кальцію) і кропу (він багатий на речовини антибактеріальної дії). До речі, звичка гризти яблука надзвичайно корисна: волокна клітчатки знімуть зубний наліт і змиють рештки вуглеводів, а яблучна кислота відновить нормальну кислотність у порожнині рота.

М’ясо та риба

Як мінімум, двічі на тиждень потрібно вводити у раціон печінку (найкраще - яловичу). Це унікальний природний сорбент, очищуючий організм. У печінці міститься велика кількість вітамінів та мікроелементів, необхідних для здоров’я зубів. А з риби найраще обирати відварену форель.

Чай

Чай, який містить фтор и танін, зміцнює зуби та ясна. А завдяки йоду та міді він має антибактеріальну дію. Добова доза фтору, яка перешкоджає утворенню карієсу, міститься в 3-4 склянках чаю.

Відверни небезпеку!

Завжди варто пам’ятати про продукти, які негативно впливають на зуби, і не зловживати ними:

• м’яка, здобна їжа: призводить до утворення “липкого” нальоту на зубах;

• цукор, особливо карамель: руйнує зубну емаль;

• кава: “вимиває” кальцій з організму.

Скраб для чищення зубів

Придбати в аптеці сухий подрібнений корінь лепехи, змолоти його в кавомолці - щоб утворився порошок на кшталт кави крупного помелу.

Пересипати в суху ємність (бажано скляну), і щоранку та щовечора, чистячи зуби, вмокати щітку з нанесеною пастою у цей чудодійний порошок. Таким чином ми і зуби почистимо, і ясна промасажуємо та дезинфікуємо - доступно, дешево й ефективно.

26.06.2009Підготувала Наталя ПАШИНСЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 26.06.2009p. 
На головну сторінку