Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №402 від 26.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Cito!

Якщо у родича серцевий напад

(Продовження, початок у 24 числі “РР”) Хворому з серцевим нападом категорично заборонено вставати, ходити, курити і, звісно, харчуватися, допоки лікар не дозволить. Не можна приймати аспірин (ацетилсаліцилову кислоту), якщо хворий її не переносить або при алергічних реакціях; а також при загостренні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, стверджує головний позаштатний кардіолог УОЗ Рівненщини Лариса ВЕРЕЩУК. Не можна приймати нітрогліцерин при низькому артеріальному тиску, при різкій слабкості, пітливості, а також при вираженому головному болю, запамороченні, гострому порушенні зору, мови та координації рухів.

Чекаючи на карету швидкої допомоги, рідним чи близьким хворого слід підготувати до прибуття лікаря усі ліки або ж упаковки від тих ліків, які він приймав напередодні. Понад те, треба пригадати ліки, які хворий не переносить або які викликають у нього алергію. А ще треба знайти ЕКГ-плівки й бажано їх розкласти за датами реєстрації. Інші медичні документи - довідки, виписки - розкласти в хронологічному порядку.

Лікнеп виклику допомоги

Викликаючи “швидку”, намагайтеся говорити зрозуміло й чітко за приблизно такою схемою: сьогодні о такій-то годині у хворого такого-то віку виникли болі (інтенсивність, характер) в такій-то ділянці. Після прийняття аспірину та нітрогліцерину (кількість таблеток, капсул, інгаляцій) біль зберігається. Раніше такого болю не було ніколи (якщо був, то коли). Крім того, турбує задишка, слабкість, серцебиття, нудота тощо. Затим назвати адресу і пояснити, як краще під’їхати.

До слова, розвиток і перебіг ішемічної хвороби серця залежать від наявності таких факторів ризику: гіперхолестеринемія, паління, підвищення АТ, порушення обміну глюкози, надмірна маса тіла, малорухомий спосіб життя. Якщо встановлений діагноз ішемічна хвороба серця або лікар дійшов висновку, що у вас підвищений ризик серцевого нападу, вам необхідно добре засвоїти правила першої допомоги при серцевому нападі й завжди мати з собою аспірин та нітрогліцерин. Та й родина або люди, які мешкають з таким хворим, повинні оволодіти елементарними навичками серцевої легеневої реанімації, визначення частоти пульсу на сонних артеріях та артеріального тиску.

26.06.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.06.2009p. 
На головну сторінку