Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №403 від 01.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Курс виживання

Рятуймося від спеки!

Рятуймося від спеки!

Літо - чудова пора. Сонце, тепло - те, чого нам бракує півроку. Проте все це спричиняє й чимало турбот: спека, кондиціонери, які працюють майже безперервно, постійна спрага... Який же це стрес для нашого організму! Отже, як вижити в жорстких умовах +30-и?

Водний баланс

Коли стовпчик термометра “зашкалює”, ми інстинктивно тягнемося до води. І це - логічно. Нам в звичайний день потрібно випивати не менше 1,5 літра води, а в таку спеку - тим паче. Тамувати спрагу краще не пивом чи кавою, а негазованою мінеральною водою, зеленим чаєм, ягідними морсами, свіжовитиснутими соками без цукру (крім гранатового і темного виноградного), квасом. Причому напої не повинні бути крижаними - щоб не підхопити ангіну та інші простудні неприємності. Пити потрібно не залпом, а маленькими ковтками.

У спеку бажано не лише інтенсивно пити воду, але й занурюватися в неї. Вранці приймайте контрастний душ, ввечері - прохолодний. Запам’ятайте: під холодний струмінь ставати відразу категорично забороняється.

Вдень, щоб позбутися млявості, достатньо вмивати обличчя, змочувати водою шию або обтиратися вологим рушником. Ноги, втомлені за день, гарно розслаблюються у ванночці з морською сіллю і м’ятою.

Чудово, якщо поруч з вами є природна водойма. Якщо ж немає - не біда: відвідування басейну 2-3 рази на тиждень також сприятливо позначиться на вашій адаптації.

Літнє меню

Частину життєво необхідної рідини можна одержувати і з їжі. Налягайте на літні страви, особливо супчики: окрошку, холодний борщ, розсольник. М’ясо краще замінити відвареною рибою і кисломолочними продуктами. Їжте больше зелені, фруктів, овочів. Намагайтеся не перевантажувати шлунок. Вра-нці та вдень налягайте на білки, ввечері - на вуглеводи.

Якщо з якихось причин відпустка у вас не відбудеться, і ви змушені сидіти в задушливому офісі, скористайтеся такими порадами:

1. Кондиціонер не лише рятує від спеки, а й часто стає причиною застуди. Тому не переборщіть з охолодженням: ідеальна температура для організму - 20-22 градуси (за умови, що кондиціонер знаходиться за 2-3 метри, на протилежній від вас стіні).

2. Якщо технічного чуда у вас немає, то підволожте повітря в помешканні. Для цього достатньо поставити на стіл відкриту ємність з водою і періодично розприскувати воду пульверизатором.

3. Коли температура повітря перевалює за позначку 26 градусів, працездатність людини стрімко знижується. Прогуляйтеся коридором і випийте чашечку прохолодного зеленого чаю.

Гардероб по погоді

Легкі просторі штани, лляні сарафани, довгі спідниці, туніки - ось незамінний одяг для літа. Звісно, що все має бути з натуральних тканин, найкраще - льону та бавовни, щоб рідина легко випаровувалася, а тіло не перегрівалося.

Зручні сандалії без тісних ремінців і високих підборів врятують ніжки від утоми, набряку і варикозу.

Кілька слів про макіяж Влітку сальні залози працюють у кілька разів інтенсивніше, тому косметика не тримається на обличчі, забруднює пори й ускладнює дихання шкіри. Тому шкіра і волосся потребують влітку більш ретельного очищення.

Щоб уникнути зневоднення шкіри, потрібно часто робити тонізуючі маски для обличчя - з огірка, петрушки чи фруктів.

Волосся, що страждає не менше, потрібно захищати головним убором. Не зашкодить миття шампунем із додаванням 1-2 крапель м’ятної, евкаліптової або грейпфрутової ефірної олії. Це не тільки підволожить шкіру голови, але й поліпшить загальне самопочуття.

01.07.2009



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2009p. 
На головну сторінку