Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №403 від 01.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Людина починає старіти з ніг

Людина починає старіти з ніг

Догляд за ногами є так само важливим, як догляд за руками та обличчям, відтак потребує належної уваги і достатньо часу. Про ноги існує багато приказок, як-от “в ногах правди немає”. З цим твердженням можна посперечатися, переконує Наталія ЖУРАВЕЛЬ - завідуюча амбулаторно-поліклінічного відділення КЗ “Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер” (на фото), адже правда про ноги полягає в тому, що саме вони беруть на себе всю вагу вашого тіла й кроками вимірюють довгу дорогу вашого життя.

Кажуть, людина починає старіти з ніг. Японські медики стверджують, що на ступнях ніг зосереджені нервові закінчення, які пов’язані з усіма внутрішніми органами. Знімаючи нарости на шкірі ступнів, ви ніби очищуєте тіло та даєте йому дихати. Крім того, доглянута ступня - це запорука здоров’я, гарного настрою і впевненості в собі. Проте досить часто навіть найгарніші ноги легко можуть зіпсувати тріщини на п’ятках. Здорові, доглянуті п’ятки повинні мати гладку, чисту та м’яку шкіру рожевого кольору. Проте незручне взуття, авітаміноз та інші фактори значно впливають на стан ваших ніг. І ось уже замість рожевих п’яток з’являються неестетичні мозолі, бородавки і, звісно ж, тріщини. Від них не застрахований ніхто.

- Тріщини не лишень не прикрашають ноги, але й викликають значний біль при ході. Чому так відбувається саме в жінок? І чи це грибок робить болючі тріщини на п’ятах?

- Тріщини п’ятки з’являються при надмірній сухості шкіри, коли знижується її еластичність, при ряді шкірних захворювань (екземі, атопічному дерматиті, псоріазі) та захворювань внутрішніх органів (гастрит, діабет та ін.). Провокуючим чинником появи тріщин на п’ятках може бути носіння синтетичних шкарпеток і незручного взуття, а в літньому відкритому взутті п’ятки взагалі стають беззахисними. Шкіра, уражена грибковими захворюваннями, особливо вразлива. Набуваючи хронічної форми, грибок на деякий час затихає, проте влітку може загостритись.

Цікаво, що поява тріщин може бути пов’язана і з порушеннями роботи ендо-кринної системи. Існує так звана клімактерична кератодермія, вперше описана у 1934 році. Вона характеризується гіперкератозом долоней і підошов на місці тиску й тертя, еритемою, що переходить на бічні поверхні, глибокими болючими тріщинами. Посилюються ці порушення поступовим зниженням вироблення в організмі стероїдних гормонів, зокрема, естрогенів та андрогенів.

Суттєве зменшення вмісту статевих гормонів у плазмі призводить до низки змін у шкірі, зокрема, до зменшення швидкості поділу клітин базального шару епідермісу. Порушується рівновага процесів, що беруть участь у формуванні епідермісу. Внаслідок цього потовщується роговий шар епідермісу, що призводить до вікового гіперкератозу, який суб’єктивно проявляється відчуттям стягнення на відкритих ділянках шкіри, болючістю при виникненні тріщин, зокрема, у ділянці стоп, що може спричинити труднощі під час ходи.

- То це вже діагноз практично назавжди? Порадьте щось доступне, аби полегшити неприємні симптоми.

- Звичайно, це проблема складна, та вирішити її можливо. Головне - вчасно почати лікування. Секрет - у регулярних лікувальних процедурах та зволожуючих засобах, які допоможуть позбутися тріщин на п’ятах назавжди. Лікування потребує від пацієнта часу та терпіння. Важливо уточнити причини виникнення тріщин. У даному питанні найліпше допоможе лікар-дерматолог. Якщо причина в дефіциті вітаміну А, то його частково можуть поповнити комплекси вітамінів А та Е. Для місцевого лікування широко застосовуються засоби на основі вазеліну, який чудово зм’якшує тріщини та сприяє зволоженню шкіри.

Спершу ноги розпарити в гарячій воді з невеликою кількістю борної кислоти - 1 ч. л. на склянку води, після чого нанести шар вазеліну на тріщини, накласти пластир на всю ніч. Процедуру продовжувати щоденно, допоки тріщини не зникнуть.

Іншим варіантом може слугувати нанесення на тріщини несолоного свинячого смальцю, з наступним надяганням на стопу поліетиленової торбинки та вовняної шкарпетки (на ніч). При глибоких тріщинах, щоб запобігти інфікуванню, застосовують мазі з антимікробними складниками. Без специфічного лікування в місці тріщин може розпочатись грибкове захворювання стоп. Щоб убезпечити себе, необхідно користуватись протигрибковими мазями, регулярно змащуючи уражені ділянки. Є ще багато варіантів порятунку ніг, які знають дерматовенерологи. Але передусім кожна жінка повинна обов’язково знайти час для догляду за своїми ногами, які необхідно розпочати з теплих ніжних процедур. Содові ванночки гарно пом’якшують шкіру, мають протигрибковий ефект. Необхідно пам’ятати про скраб для ніг: розпарені п’яти необхідно ретельно потерти пемзою, або спеціальною щіткою. Потовщену шкіру треба вчасно видаляти. Бажано промасувати стопи із застосуванням жирного крему. Така процедура сприятиме покращенню кровообігу в шкірі стоп.

І, основне - взуття має бути зручним і теж доглянутим, тому не лінуйтесь зайвий раз “полюбити” свої черевички.

01.07.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2009p. 
На головну сторінку