Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №223 від 19.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А от я знаю історію...

Зубате немовля

Ця історія сталася з небайдужою мені людиною. Зараз вона проживає у Кам'янці-Подільському Хмельницької області. Має трьох доньок. Звати її Олена Анатоліївна.

У вісімнадцять років дівчина завагітніла. Під час вагітності їла багато солодкого і набрала аж тридцять кілограмів зайвої ваги. Крім того, у неї почали руйнуватися зуби, і лікар призначив кальцій як обов'язковий препарат. Пологи були важкі - народити жінка природним шляхом не могла, тому лікарі змушені зробити кесарів розтин. Ситуація склалася критична - врятувати можна було когось одного. Вирішили, що це буде мама. На щастя, дитина була сильною, і пологи закінчилися благополучно - новонароджене маля сповістило про свій прихід гучним криком. Перше, що всіх здивувало, - це вага дівчинки - 5,6 кілограма! Крім того, її голівку прикрашав вроджений козацький чуб. Дівчинка була схожа на гарненьку ляльку з великими зеленими очима, а коли їй одягали шапочку, то шічки округлювалися, наче у хом'ячка.

У пологовому будинку всі полюбили дівчинку, а за її грубуватий плач і міцну статуру прозвали «генеральшею». А найцікавіше було те, що при першому годуванні, міцно схопивши матусину грудь, немовля скуштувало кров, а не молоко. Перелякана жінка від болю відсахнулася від дитини і покликала медсестру. При огляді виявилося, що у новонародженої було шість зубів! Здивовані лікарі, які досі не зустрічалися з подібним явищем, довго стукали по зубах немовляти, щоб переконатися, що вони справжні.

Дівчинка народилася під сузір'ям Скорпіона, і це відобразилося у вигляді родимок на її тілі. Здивуванню лікарів не було меж. А одна санітарка сказала, що це все тому, що у ту п'ятницю дівчинка народилася тринадцятою. А особливо жінка злякалася, коли побачила, що дитина спить із відкритими очима. З тих пір вона намагалася обходити її і хрестилася при зустрічі з незвичним малям. Всіх розважала дивакувата поведінка санітарки, і вони списували це на її вік. А матуся була щаслива, хоча ще довго з острахом годувала свою донечку.

А що думають лікарі...

Прокоментувати це цікаве явище ми попросили директора клініки стоматології «Майстер-Стом», лікаря-стоматолога вищої категорії Василя МАЙСТРУКА.

- Як відомо, зачатки зубів закладаються при внутрішньоутробному розвитку, а молочні зуби починають прорізуватися приблизно у 6-8 місяців. Як фізіологічний процес, прорізування зубів знаходиться в прямому зв'язку з загальним станом здоров'я дитини - своєчасний, у певній послідовності ріст зубів свідчить про нормальний розвиток. Затримка термінів прорізування зубів може бути наслідком рахіту, інфекційного захворювання, тривалого порушення функції кишківника і порушень в обміні речовин. Більш раннє прорізування зубів свідчить про ендокринні порушення. Розбіжність у часі початку прорізування центральних різців на 1-2 місяці від умовного терміну не може розглядатися як якась патологія.

Медицині феномен «зубатих» немовлят (народження з одним чи двома різцями) відомий. Але це трапляється надзвичайно рідко, як виняток. У своїй багаторічній практиці я з таким незвичним явищем не стикався. У даному випадку немовля народилося за допомогою кесаревого розтину, у дівчинки було довге волосся, велика вага та шість зубів! Це свідчить про те, що дитина або переношена, або у неї пришвидшений внутрішньоутробний розвиток. Цей факт досить цікавий, проте патологією це називати не варто.

19.01.2006Лілія ГРІГА, м.Нетішин Хмельницької області



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2006p. 
На головну сторінку