Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №407 від 30.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Унікально

136 батюшок мають однакову прописку

З села Іванівка, яке нараховує 170 дворів, у світ вийшли аж 136 батюшок. А якщо пам’ятати, що маже півсотні місцевих дівчат стали матушками “на стороні”, то поселення таки унікальне - не лише в Рівненщині, але й на всій Україні.

Ставлення влади до колиски священнослужителів у часи войовничого атеїзму було однозначне: ганьбить район. Діставалося за нього “на горіхи” корецьким керівникам на різних зібраннях, нарадах, семінарах в області та республіці.

Однак потрібно пишатися таким феноменом. Єдиний православний священик у Японії - іванівець, владика Рівненський та Острозький - також. Вихідці із села працювали високими духовними ієрархами у Москві, багатьох регіонах колишнього Союзу.

Білочки обжили

старе кладовище

Синантропами бувають не лише птахи. Туляться поближче до людських осель й окремі звірі. В тому числі - білки, що не шкодить людям, а радше своєю безпосередністю звеселяє їхні душі.

Днями на Вигнанці (околиці Дубна) побачив, як стрілою через вулицю метнулася білочка, та й причаїлася на яблуні. Розговорився з пенсіонеркою Тамарою Снєгірьовою. Колишній культпраців-ник розповіла, що білок тут чимало, щодня 3-4 навідуються в її обійстя. Гніздяться в дуплах високих осокорів католицького кладовища, що неподалік, а “столуються” в людських садках. Мешканці Вигнанки давно вважають їх своїми. Снєгірьови, наприклад, навіть горіхи восени не обтрушували, щоб звірятка мали з чого робити запас на зиму.

Як відомо, білка охороняється законом. Отож, мені прикро було бачити капкани, розставлені на кількох деревах обжитого звірками старого кладовища. Невже підніметься у людини рука, аби знищити таку красу?

30.07.2009Василь ЯНОШІ



Рівне-Ракурс №10 від 30.07.2009p. 
На головну сторінку