Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №407 від 30.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наболіле

Мораторій закінчився. Що далі?

Мораторій закінчився. Що далі?

21 липня в “Укрпромбанку”, першому з тих, де й досі діє тимчасова адміністрація, мораторій на будь-яке примусове стягнення коштів також закінчився. Чи означає це, що вкладник може вільно забрати свій депозит? Із цим питанням ми звернулися до начальника управління Національного банку України в Рівненській області Івана ЧУХА (на фото).

- Якщо на банківських рахунках будуть обігові гроші, то вкладник однозначно отримає свій депозит. Але коли працює тимчасова адміністрація, введена на рік, і досі діє мораторій, то ці кошти, за їх відсутності, не можна буде отримати навіть через суд. Банк просто не заплатить. Мораторій забезпечує відстрочку примусового стягнення коштів на виконання рішень суду, пені, депозитів.

Незважаючи на те, що ситуація в банківських установах однозначно покращилася і рух коштів відновився, на всіх вкладників їх не вистачить. Однак постанова суду вступить у законну дію відразу після закінчення мораторію, лише тоді варто однозначно сподіватися на повернення депозитів. Тобто, попри все, до суду звертатися таки варто.

Та, як зазначає Іван Чух, без кардинальних змін швидкого оздоровлення банківського сектора чекати не варто. Банкам буде легше, якщо: кілька банків об’єднаються в єдину установу, достроково будуть погашені кредити, залучатимуться нові акціонери чи відбудеться рефінансування НБУ.

Ще один варіант - рекапіталізація банка державою. На сьогоднішній день лише у трьох банках держава отримала свою частку: “Укргазбанк”, “Родовідбанк” та Банк “Київ”. Під питанням - участь держави у банку “Надра” та “Укрпромбанку”. Що ж до решти банківських установ, то однозначно сказати важко. Наразі це питання вивчається різними українськими та міжнародними інституціями. В будь-якому разі рекапіталізований банк отримує від держави гроші, що дозволить покращити внутрішньообіговий клімат. Навіть якщо допомога надається у вигляді цінних паперів, їх завжди, у разі необхідності, можна буде поміняти на готівку.

30.07.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 30.07.2009p. 
На головну сторінку