Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №223 від 19.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На крилах екстріму

Сноубординг видумали інопланетні сили

Сноубординг видумали інопланетні сили

Переконаний його щирий шанувальник Олег Ковальчук

Ви бачили фільм «Екстремали»? Саме там найкращою мірою показано, наскільки божевільним та, водночас, захоплюючим є цей вид спорту. Якщо ж ви і уявлення не маєте, що таке сноуборд, то розповім так, як пояснив мені знайомий. Хлопець сказав просто: «Це коли замість того, щоб з'їжджати на двох лижах, використовуєш одну, але ширшу і коротшу».

Хоча для багатьох сноубординг є втіленням небезпеки та ризику, для любителів швидкості це, перш за все, можливість кинути виклик самому собі та перевірити власні сили. От тому їх і тягне в гори, де можна не лише подихати свіжим повітрям, а й отримати чималу порцію адреналіну. Рівнянин Олег Ковальчук захопився сноубордингом, коли чотири роки тому побував на гірськолижному курорті в Чехії. Побачивши, як 15-річні підлітки з'їжджають з височенних спусків, подумав: «І я так зможу!». В той день, 17 грудня, він вперше став на яскраву дошку, взяту на прокат, і пішов на гірку середньої величини.

- Коли закріпив черевики і глянув із вершини вниз - ледь голова не закрутилася, - зізнається чоловік, - але відступати було нікуди. Наслідуючи досвідчених екстремалів, я стрибнув на лижню і поїхав, набираючи швидкість. Хотілося б сказати, що з першого разу в мене все вийшло, і до кінця відпочинку я вже підкоряв найвищі схили, але це не так. Їдучи з гори, я кілька разів падав, двічі мене зупиняло дерево, а ще (за що найбільше соромно) збив дівчину, яка й допомагала мені потім вчитися їздити.

- То перший спуск виявився невдалим?

- Не те слово. Я повернувся в котедж із кількома великими синцями і порваною курткою, а всьому вина - самовпевненість. Гори такого нахабства не вибачають, тому до кінця відпочинку я ходив лише на вершину для початківців. Інструктора найняв тільки раз і лише на годину, бо це дороге задоволення. Він мене проконсультував щодо головних азів, і виявилося, що навчитися їздити на сноуборді набагато легше, ніж на лижах. На відміну від них, «бордери» стоять на дошці не обличчям, а боком відносно руху, що полегшує керування.

- З яким спортом можна порівняти сноубординг?

- Якщо порівнювати відчуття, які виникають при спуску, то ніякий не зрівняється. А за технікою схожий на скейтбординг, катання на роликах, лижах. Минулої зими навіть став свідком, як проводилися змагання з фрістайлу у Польщі. Навіть сам спробував взяти в них участь, але призового місця не зайняв.

- А чи існують в Україні спеціальні траси для заняття цим спортом?

- Найкращі місця, звичайно, лише в Карпатах. Найпопулярніше і найдоступніше місце - курортне місто Славське (Львівська область) де розташована гора Тростян. Вона хоч і невелика, але є кілька спусків на будь-який смак. Якщо комусь із екстремалів прокладених доріжок вже не вистачає, то вони ідуть в ліси, де також можна гарно відпочити. Але потрібно добре знати дорогу, бо якось із другом вирішили спуститися поміж дерев, то виїхали аж у сусідньому селі. До своєї хатинки поверталися пішки десь чотири години.

- Яке спорядження потрібно мати початківцям?

- Основне, звичайно, - дошка з кріпленням. Вони бувають дерев'яні, пластикові, різної жорсткості та розмірів. Правильно підібрати дошку допоможе спеціаліст, але початківцям найкраще брати твердіші дошки із жорстким кріпленням. Коли ж плануєте займатися фрістайлом і виконувати запаморочливі трюки, вам підійде короткий сноуборд та м'яке взуття із відповідним кріпленням. А ще не варто забувати, що там, де сніг, там і мороз, тому не економте на одязі, проте й не надто закутуйтеся. Після години катання вам стане спекотно, але це швидко мине, як тільки тіло адаптується до навколишніх умов.

19.01.2006Наталія МОРОЗЮК



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2006p. 
На головну сторінку