Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №409 від 17.08.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Окуляри, лінзи та лазер

Як і обіцяли у попередньому у числі Ракурсу Здоров’я, окуліст Рівненської міської поліклініки №2 Руслана НАРСІЯ провадить далі розповідь про сучаснi методи корекцiї мiопiї.

Існує три визнаних способи корекцiї короткозоростi. Найперший, традиційний, це, звісно ж, окуляри.

Окуляри - найпоширенiший метод корекцiї короткозоростi на сьогоднi. Цікаво, що медично доведено: той, хто носить окуляри, набагато спокійніший. Напевне це завдяки специфічним магнітним точкам на переніссі. Однак при всiх своїх перевагах, окуляри створюють своєму власниковi чимало незручностей - постiйно брудняться, потiють, сповзають i падають, заважають займатися спортом та будь-якою iншою активною фiзичною дiяльністю, порушують стереоскопiчний ефект i просторове сприйняття, що особливо важливо для водiїв. При аварiї або падiнні склянi лiнзи, що розбилися, можуть заподiяти серйозну травму. Крiм того, неправильно пiдiбранi окуляри можуть стати причиною постiйної перевтоми очей й прогресуванню короткозоростi. Проте окуляри й на сьогоднi залишаються найпростiшим, дешевим i безпечним методом корекцiї короткозоростi.

Контактнi лiнзи мають ряд переваг перед окулярами й можуть забезпечити нормальне життя навiть дуже активній спортивній особі. Однак їх носiння так само пов’язане з певними незручностями. Багато з людей просто не можуть звикнути до стороннього об’єкта в оцi. Частим ускладненням є алергiйнi реакцiї, що помітно по постiйно червоних очах. Навiть люди, адаптованi до носiння контактних лiнз, не застрахованi вiд ризику iнфекцiйних ускладнень, включаючи важкi, що загрожують повною втратою зору. Лінзи протипоказано носити пiд час будь-яких простудних нездужань. Процес зняття й установки лiнз досить неприємний. Нерідко контактна лiнза може зiскочити у найневiдповiдніший момент.

Є ще лазерна корекцiя короткозоростi - для дорослих людей старше 18 рокiв. При стабiльнiй формi короткозоростi сучасна офтальмологiя пропонує найбiльш прогресивний спосiб корекцiї короткозоростi - лазерну корекцію зору.

З історії окулярів

Задля поліпшення зору в сиву давнину використовувалися окремі поліровані кристали або шматки скла для одного ока. Окуляри винайшли в Італії у XIIІ столітті. Це був один із кращих і необхідних винаходів у світі. Перше зображення окулярів датоване 1352 роком і його можна побачити на фресці однієї з церков Італії. До XVІ століття користувалися тільки “далекозорими” окулярами. Згодом з’явилися окуляри з увігнутими лінзами для близькозорих. Змінювалися також форма окулярів та манера їх носити. Першу промислову партію сонцезахисних окулярів сучасного типу замовив Наполеон для єгипетської експедиції.

17.08.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.08.2009p. 
На головну сторінку